Lukovac: Crna Gora neće poništiti odluku, Srbija da imenuje novog ambasadora

Region 01. dec 202011:12 > 11:23
Podeli:
Zastava Crne Gore, Crna Gora
Izvor: N1

Bivši crnogorski ministar spoljnjih poslova Branko Lukovac izjavio je da nije moguće je da nova Vlada poništi odluku o proterivanju srpskog ambasadora Vladimira Božovića, kao i da bi se Srbija obrukala da ga ponovo predloži.

On je agenciji Beta rekao da bi se Srbija obrukala ako bi ga ponovo predložila jer je izvesno da ne bi dobio agreman.

„Takvom odlukom Srbija bi rizikovala da mu se (Božoviću) ponovo na neki način otkaže gostoprimstvo i da kao država izgubi vlastito dostojanstvo“ , rekao je on.

POVEZANE VESTI

Kako je pojasnio, kandidat za ambasadora treba da preda svoje akreditive predsedniku države, a sasvim je jasno da predsednik Crne Gore Milo Đukanović ne bi prihvatio dosadašnjeg ambasadora.

„To je isključeno. Mislim da ne dolazi u obzir da Božović bude ponovo predložen na dužnost ambasadora Srbije u Crnoj Gori“, ocenio je.

Lukovac je rekao i da nije izabran pravi trenutak za proglašavanje Božovića personom „non grata“ zbog smene vlade u Crnoj Gori i dodao da je to krajnja mera nakon koje ostaje samo prekid diplomatskih odnosa između dve zemlje.

Prema njegovim rečima, pre te mere Srbija je mogla zvanično da se upozori i da joj se ostavi mogućnost da sama povuče svog ambasadora.

„Kad preduzmete meru otkazivanja gostoprimstva onda je to već šteta u odnosima dve države“, zaključio je Lukovac.