Hrvatska predlaže kazne za građane koji krše propisane epidemiološke mere

Region 30. nov 202017:45 > 17:49
Podeli:
Izvor: Denis LOVROVIC / AFP

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš predstavio je na sednici Vlade zakonski predlog, kojim se propisuju kazne za građane koji krše epidemiološke mere.

„Kazne za pravna lica biće od 10 do 40 hiljada kuna (1.330 do 5.300 evra). Za prekršaje fizičkih lica propisuje se novčana kazna u iznosu od 500 kuna (66 evra)“, rekao je Beroš na sednici Vlade o predloženim izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.  

On je precizirao da se kazna od 500 kuna odnosi na nepridržavanje obaveze nošenja maske za lice ili medicinske maske, dok bi za onoga ko organizuje privatnu zabavu bila do 10.000 kuna. Beroš je naveo i da predložene izmene propisuju da mere sprovode policijski službenici, civilna zaštita i državni inspektori. 

POVEZANE VESTI:

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da je uvođenje prekršajnih kazni neophodno, jer određeni broj neodgovornih pojedinaca ugrpožava zdravlje drugih. Plenković je na sednici učestvovao onlajn, jer se od vikenda nalazi u samoizolaciji s obzirom da mu je supruga pozitivna na koronavirus. 

On je rekao i da je Vlada pripremila paket mera pomoći preduzetnicima, među kojima je i dalje mera očuvanja radih mesta, odnosno 4.000 kuna (533 evra) po radniku tokom obustave rada. Naveo je da će se ići s pokrivanjem svih fiksnih troškova tokom obustave rade za pogođene sektore i to ako imaju pad prihoda veći od 60 odsto u decembru, kao i paket kovid kredita u iznosu od 1,3 milijarde kuna. 

U Hrvatskoj je potvrđeno najviše umrlih u jednom danu dosad, njih 74, dok je novoobolelih 1.830, saopštio je Nacionalni štab civilne zaštite. Aktivnih slučajeva zaraze je 21.457, među njima je 2.358 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga na respiratoru 255. U protekla 24 sata oporavila se 3.361 osoba, a testirano je njih 5.027. 

Hrvatska je od vikenda uvela rigoroznije mere u borbi protiv širenja koronavirusa, pa su tako zatvoreni kafići, restorani, teretane i dečje igraonice. Škole i prodavnice i dalje rade, ali pod pojačanim epidemiološkim merama.

Zabranjeni su javni događaji na kojima je više od 25 osoba, dok na privatnim okupljanjima može biti najviše deset osoba. Javna događanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najviše do 22 časa.

U zatvorenim prostorima obavezno ; je nošenje zaštitne maske, a na napolju ukoliko nije moguće držati razmak od 1.5 metar.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.