Crna Gora neće povući odluku o proterivanju ambasadora Srbije

Region 30. nov 202014:09 > 14:10
Podeli:
Izvor: N1

Vlada Crne Gore i Ministarstvo spoljnih poslova neće povući odluku o proterivanju ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića, saopšteno je danas iz tog Ministarstva.

Ministarstvo spoljnih poslova, kao i evropski komesar Oliver Varhelji, kako navode, pozdravlja odluku Vlade Republike Srbije da odustane od proterivanja ambasadora Crne Gore u Srbiji, jer za to, poručuju iz Ministarstva, nije ni bilo razloga, prenosi RTCG.

“Ambasador Tarzan Milošević predstavlja svoju zemlju poštujući Republiku Srbiju, ne mešajući se u njena unutrašnja pitanja, sa uzdržanošću prema zemlji domaćinu čak i onda kada se Crna Gora grubo vređala i ponižavala sa različitih adresa u Srbiji, crnogorski državni simboli skrnavljeni, a zbog toga reagovale i različite međunarodne adrese”, navodi se u saopštenju.

Za razliku od našeg, ambasador Srbije u Crnoj Gori, kako poručuju, u kontinuitetu se mešao u unutrašnja pitanja zemlje u kojoj službuje, svojim interpretacijama istorije dovodeći u pitanje njenu samostalnost i nezavisnost, negirajući Rezoluciju Skupštine Crne Gore o nelegitimnoj Podgoričkoj skupštini, za koju se zna šta je predstavljala u crnogorskoj istoriji.

POVEZANE VESTI

“Na ovo mu je iz Ministarstva spoljnih poslova više puta skrenuta pažnja, uz upozorenje da se radi o nedozvoljenom i nediplomatskom ponašanju prema zemlji domaćinu. Nažalost, uzalud i bez razumijevanja”, navodi se u saopštenju Ministarstva. Zbog toga, kako dodaju, ova Vlada i Ministarstvo spoljnih poslova neće povući svoju odluku.

“Tim više što neshvatljiva izjava premijerke Ane Brnabić u stvari govori da je ambasador Božović zapravo prenosio i zvanične stavove srpske Vlade, što je potvrda i nastavak grubog mešanja u unutrašnja pitanja Crne Gore“, kaže se u saopštenju. Nažalost, ističe Ministarstvo spoljnih poslova, komesar Varhelji je ovog puta propustio da, pre izrečene sugestije, sa partnerima i prijateljima u Crnoj Gori, sa kojima je mnogo puta razgovarao o težim i delikatnijim pitanjima regiona, barem razmeni osnovne informacije i mišljenja o meritumu stvari.

„Verujemo da bi i on, posebno kao neko ko dolazi iz Mađarske, zemlje koja ima pojačan senzibilitet za pitanja ovakvog karaktera, kao političar i zvaničnik bolje razumeo naš odnos prema ambasadoru koji se u kontinuitetu meša u unutrašnje stvari i povređuje nacionalne interese zemlje prijema”, stoji u saopštenju.

Iz Ministarstva poručuju da je Crna Gora u potpunosti i istinski posvećena regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima i da je to ne samo stub evropske integracije, kako je istakao komesar Varhelji, „već ključni element naše spoljne politike koju godinama promovišemo u svim bilateralnim i multilateralnim okvirima, što je veoma dobro poznato našim evropskim partnerima“.

„Stoga, čvrsto smo uvereni u ispravnost svoje odluke, s obzirom da ne možemo tolerisati ponižavanje crnogorskog državnog i nacionalnog dostojanstva od strane diplomatskih predstavnika u našoj zemlji”, saopšteno je iz Ministarstva spoljih poslova Crne Gore.