Učiteljica iz Bara koja je pozivala učenike na moleban dobila otkaz

Region 25. nov 202017:56 > 18:00
Izvor: N1

Osnovna škola "Jugoslavija" u Baru uručila je otkaz učiteljici Radi Višnjić, zbog pozivanja učenika na moleban u tamošnjoj crkvi čime je, kaže škola, Višnjić "načinila težu povredu radne obaveze".

Učiteljica je preko Viber grupe 6. oktobra učenike odeljenja V-2 pozvala na moleban u Hramu Svetog Jovana Vladimira.

Ta učiteljica je ranije bila suspendovana jer su njeni učenici na času likovnog crtali srpske trobojke, a u februaru ove godine je zbog toga dobila „uslovni otkaz“.

Direktorka škole u Baru, Biljana Vukmanović, je saopštila da u školama nije dozvoljeno versko delovanje, već „obrazovanje i vaspitanje imaju za cilj da zadovolje potrebe, interesovanja, želje i ambicije pojedinca za celoživotnim učenjem“, a „nikako da se deci, kao individuama, protivzakonskim delovanjem nameću bilo kakva lična uverenja, pa ni religijska“.

Zakoni i Statut škole jasno propisuju šta su nadležnosti odeljenskog starešine, „tako da sve nedvosmisleno upućuje na to da su u pomenutom slučaju od strane Višnjićeve prekršene brojne zakonske odredbe“, navela je direktorka Biljana Vukmanović.

Direktorka je navela da je optuštena učiteljica u medijima „plasirala brojne neistinite informacije, neutemeljene izjave i izmišljene pojedinosti u cilju obmanjivanja javnosti i narušavanja ugleda i kredibiliteta“ direktorke.

Zamenica ombudsmana Snežana Mijušković ocenila je da je Osnovna škola „Jugoslavija“ blagovremeno reagovala, kako ne bi došlo do eventualne zloupotrebe dece u slučaju poziva uliteljice Višnjić đacima na moleban povodom početka školske godine.

Poziv na moleban u jeku pandemije koronavirusa osudila su ministarstva prosvete i za ljudska i manjinska prava, ocenivši da je učiteljica zloupotrebila decu i ugrozila njihovo zdravlje, a njen poziv osudio je i deo nevladinih organizacija i političkih partija.

Višnjić je rekla da nije, kako su to preneli mediji, pozivala učenike da prisustvuju molebanu, već da ih je obavestila o tome, „kao što uvek radi kad je reč o društvenim događajima za koje proceni da bi deci mogli biti interesantni“.