DW: Sramna igra na hrvatskoj granici

Region 25. nov. 202014:36 > 14:44
Podeli:
N1

Evropska unija ignoriše brojne izveštaje o nasilnom vraćanju izbeglica i migranata sa hrvatske granice prema BiH čime se pruža podrška nezakonitom postupanju jedne članice EU, ocenjuje "Dojče vele".

Autor navodi da svetski mediji već godinama izveštavaju o brutalnom ponašanju hrvatske policije prema migrantima i protivzakonitim „pušbekovima“ na hrvatsko-bosanskoj granici i da je ta tema odavno i na dnevnom redu Evropskog parlamenta, ali se ništa nije promenilo, piše „Dojče vele“.

Hrvatska sve optužbe rutinski odbacuje i u tome nije sama. Jasno je da EU takvo ponašanje toleriše, verovatno čak i očekuje. I to ne samo one članice koje su uobičajeno neprijateljski nastrojene prema migrantima – poput zemalja Višegradske grupe, Madjarske, Poljske, Češke ili Slovačke – već u osnovi sve zemlje. Jer u međuvremenu, bez obzira na sve priče o humanosti ili pravu na azil, svi su srećni kada im u zemlju ulazi što je moguće manji broj izbeglica, navodi se u tekstu.

Glavni spoljnopolitički cilj Hrvatske je ulazak u tzv. Šengenski prostor i da bi bi se za to pokazala podobnom, Hrvatska se predstavlja kao strog i pouzdan čuvar spoljne granice EU – pre svega kada je reč o zaustavljanju priliva migranata i izbeglica što se, dodaje autor, od nje i očekuje dok odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima, Ženevske konvencije o izbeglicama ili evropskih odredaba o postupku za azil tu igraju sporednu ulogu.

Po oceni autora, držanje EU je „zaista sramotno i skandalozno“.

Zbivanja na hrvatsko-bosanskoj granici predstavljaju kršenje zakona i načela humanosti, ali i samorazumevanja EU kao otvorenog, liberalnog i socijalnog društva. Višegodišnje tolerisanje takve prakse od strane Evropske komisije i zemalja članica EU izraz su cinizma, licemerja i ignorancije. Šta na takvim temeljima može da se izgradi? U svakom slučaju ništa što bi bilo dugotrajno i održivo. A svakako ne neka zajednica vrednosti, što EU za sebe tvrdi da jeste, zaključuje se u komentaru.