Izetbegović i Komšić o govoru Dodika i Čovića: Pokazali pravo lice i obrukali se

Region 25. nov. 202013:21 > 13:28
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je da je dobro što nije pristao da učestvuje na sinoćnjem sastanku sa ambasadorima zemalja članica Saveta bezbednosti UN-a sa liderima SNSD-a i HDZ BIH Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

„Što se tiče sinoćnjeg sastanka, i on je bio jako važan. Tako da su tu istrčali neki i pokazali lice, pokazali stavove, a onda su naišli na odgovor i reterirali“, rekao je Izetbegović novinarima u Sarajevu.  

On je naveo da se sinoć mogao čuti Čović, koji je rekao da se odriče trećeg entiteta i bilo kakvih insinuacija u vezi s tim, i Dodika, koji je bio „vrlo agresivan i drzak te pokušao u svom stilu razgovarati sa svetskim diplomatama i na kraju kazao da je spreman otići s Valentinom Inckom i zajedno skinuti ploču Radovanu Karadžiću na Palama“. 

„Dobro je što ja nisam pristao da učestvujem u tom formatu koji, u stvari, razbija i dezavuiše institucije BiH. Ima da zovu tri člana Predsedništva koji predstavljaju ovu zemlju i narode ili da zovu Dom naroda, a ne neki asimetrični iščašeni model kako je to krenulo u Zagrebu, Beogradu, pa su sad i Rusi pokušali to tako da prate“, rekao je Izetbegović. 

On je ocenio da su „svi dobili dobru lekciju“.  

„Mnogi u Savetu bezbednosti ne znaju i verovatno nisu mogli da veruju da je u BiH odlikovan Radovan Karadžić, zločinac dobio odlikovanje. Na te stvari treba ukazati. Čuli su oni i moj stav, čuli su ga svi, a onda su čuli visokog predstavnika u BiH Valentina Incka i mislim da je puno bolje da on bude ‘advokat’ za situaciju u BiH“, rekao je Izetbegović. 

On smatra da će politika koju Dodik vodi biti poražena, jer ona „nanosi ogromnu štetu Republici Srpskoj i srpskom narodu, ali i BiH“.  

„To je jedna politika koja dobija podršku glasača, ali vodi u pogrešnom smeru i moraće se u jednom trenutku zaustaviti“, rekao je Izetbegović.  

Član Predsedništva BiH Željko Komšić je povodom istupanja lidera SNSD-a i HDZ BiH pred Savetom bezbednosti UN-a, koje se sastalo u Arria formatu povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, rekao je da su se „Dodik i Čović obrukali pred celom međunarodnom zajednicom“.  

„Drago mi je bilo videti tako jasnu podršku međunarodne zajednice građanskoj ideji Bosne i Hercegovine, ali me je bilo i stid kakvu sliku BiH su Dodik i Čović ostavili“, kazao je Komšić. 

Dodik je u svom izlaganju izneo niz optužbi na račun visokog predstavnika Valentina Incka, koga je nazvao „monstumom, koji radi za Bošnjake, a mrzi Srbe i Bošnjake“. Rad visokog predstavnika kritikovo je i lider HDZ BiH Dragan Čović. Istupanje Dodika osudili su ambasadori SAD, Velike Britanije, Nemačke i Francuske pri UN-u.