URA: Abazoviću ugrožena bezbednost od strane regionalnog kriminalnog klana

Region 24. nov 202013:42 > 13:46
Podeli:
Izvor: N1/arhiva

Funkcioner Građanskog pokreta URA Zoran Mikić je kazao da taj pokret ima informaciju da jedan regionalni kriminalni klan želi da ugrozi život lidera tog crnogorskog pokreta Dritana Abazovića i život njegove porodice.

On je na konferenciji za medije u Podgorici rekao da je Pokret tražio od Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) procenu bezbednosti Abazovića.

„Informacije koje mi posedujemo je da se radi o regionalnom kriminalnom klanu, koji svoje aktivnosti obavlja širom Crne Gore, a u sve to je uključen jedan državljanin Crne Gore, koji nije rezident zemlje“, objasnio je Mikić.

Rekao je da ne žele nikoga da optuže, niti da „crtaju metu“, ali, kako je naveo, imaju obavezu da sa javnošću podele infomracije koje su dobili, kao što državni organi imaju obavezu da ove informacije provere.

Mikić je kazao da će, ukoliko se Abazoviću ili njegovoj porodici nešto desi, direktno odgovoran biti Veselin Veljović.

Ponovio je da se ne radi o crnogorskim klanovima, već o regionalnom kriminalnom klanu.

Vest da je Abazoviću ugrožena bezbednost objavile su podgoričke „Vijesti“. Tom listu je iz Uprave policije saopšteno da će preduzeti opsežne mere da utvrde da li Abazovića planira da ugrozi jedan od šefova jednog regionalnog kriminalnog klana.

„Na osnovu svih raspoloživih informacija, operativnih i terenskih provera, Uprava policije ne raspolaže podacima da je bezbednost Dritana Abazovića ugrožena, kao ni članovima njegove porodice, niti da mu je ugrožena imovina“, saopšteno je iz policije.

Od četiri glasa URA zavisi formiranje nove vlade Crne Gore, nakon što je 30. avgusta Demokratska partija socijalista izgubila izbore nakon 30 godina vladavine.

Abazović bi trebalo da bude potpredsednik nove vlade, zadužen za koordinaciju svih službi bezbednosti.

Policija: Nema podataka koji ukazuju da je Abazoviću ugrožena bezbednost

Uprava policije Crne Gore saopštila je, povodom izjava da je predsedniku Građanskog pokreta URA Dritanu Abazoviću ugrožena bezbednost od jednog kriminalnog klana, da podaci kojima raspolažu ukazuju da takve tvrdnje nisu tačne.

Navedeno je da u kontinuitetu preduzimaju zakonom propisane aktivnosti na njegovoj zaštiti.

„Uprava policije sprovodi opsežne provere sa ciljem utvrđivanja činjenica sa kojima je policija upoznata od predstavnika medija i javnih istupa pojedinaca. Ukoliko se tokom preduzimanja policijskih mera i radnji dođe do osnova sumnje da je Dritanu Abazoviću ugrožena bezbednost od strane bilo kog lica, neodložno će o svemu biti upoznat nadležni državni tužilac, a policijski službenici će sprovesti kontinuirane aktivnosti u cilju zaštite života i imovine oštećenog lica“, ističe se u saopštenju Uprave policije.

Uprava policije je saopštila da im je Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB) dostavila dokument, u kojem je naznačeno da na osnovu svih podataka kojima raspolaže taj državni organ ne postoje operativni podaci i saznanja koji ukazuju da je Dritanu Abazoviću ugrožena bezbednost.

„Takođe, na osnovu prikupljenih podataka Sektora kriminalističke policije, Centra bezbednosti Podgorica i Centra bezbednosti Bar, ne postoje operativni podaci i saznanja koji ukazuju da je Dritanu Abazoviću ugrožena bezbednost“, rekli su iz Uprave policije.