Na spomeniku žrtvama holokausta u Varaždinu osvanuli kukasti krst i simbol "U"

Region 22. nov. 202017:26 > 17:30
Podeli:
Izvor: N1/ Ilustracija

Nepoznata osoba je na spomeniku žrtvama holokausta, smeštenom na šetalištu Vatroslava Jagića u Varaždinu, crnom bojom nacrtala kukasti krst i slovo "U", a u saopštenju varaždinske policije navode da tragaju za počiniocem tog incidenta koji se dogodio između petka i nedelje.

Policija je obavila uviđaj i nastavljaju rad na utvrđivanju svih okolnosti i pronalasku počinilaca.

Visina materijalne štete i sanacija oštećenja utvrdiće se s odgovornim osobama Grada Varaždina, stoji u saopštenju varaždinske policije.

Inače, reč je o skulpturi umetnika Zlatka Kopljara pod nazivom K19 izgrađenoj od cigle koju su izrađivali zatočenici koncentracionog logora u Jasenovcu. Skulptura se nalazi nasuprot varaždinske sinagoge.

Incident je na svom Fejsbuk profilu osudila i zamenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica koja je najavila podnošenje krivične prijave.

„Glupost se ne može lečiti, ali ovaj čin, baš poput trganja ploče s prostora Veća srpske nacionalne manjine nije glupost. Ili je manjak samopouzdanja pa je ovo kompenzacija ili je patološka mržnja. Da, bilo je stradanja, da naša prošlost je komplikovana. Da, možete misliti šta god hoćete, ali ne možete svojim mišljenjem uništavati i omalovažavati“, poručila je Malenica.