Godišnjica Dejtona: Dodik i Izetbegović različito o tekovinama sporazuma

Region 21. nov. 202015:34 > 19:08
Podeli:
Izvor: Printscreen

U BIH se obeležava 25. godišnjica Dejtonskog sporazuma. Predstavnici federacije slažu se da je Dejton doneo mir ali imaju različite poglede na to šta dalje i kako su se entiteti u prošlosti ophodili prema sporazumu. Oni su svoje stavove izneli i tokom razgovora sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednikom Evropske komisije Žozepom Borelom, koji je u poseti BiH.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je nakon sastanka sa Borelom kazao da „u BiH već duži niz godina nema sukoba na bazi etničkog onosa prema drugima“.

POVEZANE VESTI

 „Dejtonski sporazum ima u sebi druge vrednosti. Dejstonski ustav je rekao da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstituvna naroda i to je osnova za sve buduće dogovore u BiH. Razgovarali smo o svemu, mi oko toga u BiH imamo probleme. BiH se odnosi različito i prema Dejtonskom sporazumu. Moram vam reći gospodine Borel da Republika Srpska već 20 i nešto godina obeležava dan Dejtona kao svoj državni praznik i da u tom pogledu je to neradni dan u RS što nije slučaj ovde u FBiH. Imamo različite poglede. Zamolili smo da BiH u idućoj godini dobije status kandidata i to bi bila nova dinamika koja bi pružila nove okolnosti. Zahvalni smo EU za pomoć u okviru pandemije“, naveo je Dodik.

Kako je kazao, izgubljeni su ogromni javni prihode zbog covida.

„Treba nam novi paket pomoći kako bi mogli da prevaziđemo izazove u narednim mesecima. Najveći problem koji može izazvati mnogo političkih problema u BiH je kriza pandemije koja je izazvala ekonomske posledice. Ukoliko ne budemo rešavali ekonomske posledice na pravi način oni će se multiplikovati na političkim razlikama koje ćemo ovde teško zaustaviti. Zato vas molim da nam pomognete oko kreiranja i ubrzavnja paketa pomoći za BiH. BiH je deo ukupnih problema koje ima EU, SAD i druge zemlje sveta. Danas je dan kada je pre 25 godina parafiran Dejotnski sporazum. Moram da kažem da ne treba zanemariti ulogu Srbije i Hrvatske, a da su entiteti potpisali svih 11 aneksa Dejtonskog sporazuma“, naveo je Dodik između ostalog.

Izetbegović: Prestati sa blokadama, negiranjem prošlosti i istine

Bakir Izetbegović, prvi zamenik predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i lider SDA, kazao je nakon sastanka sa Borelom da su razgovarali o 25. godišnjici Dejtonskog sporazuma i šta dalje.Izetbegović je kazao da nije bilo nikakvih posebnih zaključaka.

„Svaki od nas iz kolegijuma je izneo svoje mišljenje, čuli smo gospodina Borela. Ja nisam hteo da ponavljam mantru o tome da je Dejton doneo mir, da nije doneo definitivno rešenje, nego sam se fokusirao na to šta treba prestati raditi i šta treba intenzivnije raditi. Treba prestati pogrešne stvari raditi. Treba prestati sa stalnim kontraproduktivnim prepirkama i svađama koje smaraju ovo društvo i teraju mlade ljude iz BiH. Treba prestati sa blokadama“, istakao je.

Navodi da je Parlament BiH u „polublokadi“, dok je formiranje federalnog nivoa vlasti u blokadi već dve godine.

„Treba prestati sa negiranjem prošlosti i istine, sa negiranjem presuda sudova koje su Ujedinjene nacije formirale. Prestati sa negiranjem genocida, prestati sa glorifikovanjem i nagrađivanjem ratnih zločinaca. Ovo je zemlja u kojoj je Karadžić odlikovan i po kojem se zove studentski dom na Palama. To su strašne stvari“, kazao je.

Smatra da se stav SDA potpuno poklapa sa stavovima međunarodne zajednice, te da se ne bi trebala izjednačavati sa ostalima koji rade sve negativno.

„Ne možete to staviti u isti koš. Mi ćemo blanko potpisati svaki dokument koji se odnosi na evropski put BiH i bićemo motor tih promjena. Mi smo ti u jednoj borbi 2 protiv 1 koji uklanjaju mukotrpno i blokade o kojima je reč. Treba drugi da razmisle“, istakao je.

Incko: Dejtonski sporazum je temelj BiH koju treba zajedno graditi i nadograđivati

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Valentin Incko, izjavio je povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma da je najvažnije što je time održan mir.

„Mir je polazna tačka. Dejton je temelj za državu koju pokušavamo zajedno izgraditi i nadogradjivati“, rekao je Incko.

Ocenio je da Dejtonski sporazum „svakom građaninu daje pravo da izgradi pristojan život koji je dostojanstven i bezbedan“.

„Građani BiH mogu biti sigurni da će njihovi partneri u međunarodnoj zajednici biti uz njih na čvrstom i odlučnom putu prema tom cilju“, dodao je Incko.

Stoltenberg: NATO uz BIH

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je povodom 25. godišnjice od okončanja rata u BiH i parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da je kompromis možda težak, ali je od ključnog značaja da bi građani BiH živeli život kakav zaslužuju i istakao da će NATO nastaviti da podržava BiH, objavljeno je na sajtu Alijanse.

„Ne možemo i ne smemo se vraćati u prošlost. Uz zajedništvo, odlučnost i kompromis, velike se stvari mogu postići. Četvrt veka nakon Dejtona, došlo je vreme da se ponovo posveti miru, reformama i prosperitetnoj budućnosti za sve“, naveo je u izjavi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Stoltenberg je podsetio je da je prisustvo NATO trupa, pre 25 godina, odigralo ključnu ulogu u dovođenju zaraćenih strana za pregovarački sto.

„Od tog trenutka, ostali smo prisutni na terenu kako bismo pomogli u održanju mira i sigurnosti na zapadnom Balkanu“, dodao je on.

NATO, prema njegovim rečima, pruža podršku vlastima u BiH u reformi sigurnosnih institucija, navodeći kao primer da je jedno na najznačajnijih postignuća formiranje jedinstvenih Oružanih snaga.

„Na kraju rata, u BiH je bilo 400.000 vojnika, podelom razvrstanih u tri vojske. Danas BiH ima jedinstvene profesionalne Oružane snage koje broje oko 10.000 vojnika i 5.000 pripadnika rezervnog sastava s jedinstvenim lancem komandovanja“, ukazao je Stoltenberg.

On je istakao da BiH doprinosi bezbednosti sa svojim snagama koje učestvuju u NATO misiji u Avganistanu i naveo da je došlo do poboljšanja situacije u BiH, ali da se puno toga još može uraditi.