Poglavar MPC: Pravoslavlje u celini u ličnosti Irineja imalo retkog duhovnika

Region 20. nov 202016:28 > 16:42
Podeli:
Izvor: Robert ATANASOVSKI / AFP

Poglavar Makedonske pravoslavne crkve (MPC) Stefan uputio je telegram saučešća Sinodu Srpske pravoslavne crkve (SPC) povodom smrti patrijarha Irineja.

„Sa velikom žalošću smo primili vest o upokojavanju njegove svetosti partijarha srpskog Irineja. SPC i pravoslavlje u celini su u njegovoj ličnosti imali retkog duhovnika, posvećenog pastironačelnika i neumornog arhipastira“, navodi se u telegramu poglavara MPC.

Kako je prenela agencija MIA, Stefan je istakao da je Irinej „dostojansatveno i smireno nosio svoj patrijaršijski krst i krst svoje duhovne pastve i u svemu se trudio da se pokaže kao dostojan naslednik svojih prethodnika“.

„Dozvolite mi da vas, u ovim teškim trenucima za vašu crkvu, u ime Svetog arhijerejskog sinoda, sveštenstva, monaštva i svih vernih čeda Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije, uverim u iskrenu brigu makedonskog pravoslavnog naroda koji saučestvuje sa svima koji tuguju zbog upokojenja patrijarha Irineja“, navodi se u telegramu saučešća poglavara MPC koji je uputio Svetom arhijerejskom sinodu SPC.

Patrijarh Irinej biće sahranjen u nedelju u Hramu Svetog Save u Beogradu. 

Vlada Srbije je zbog njegove smrti proglasila trodnevnu žalost.