Tužilaštvo: Okupljanje građana na sahrani Amfilohija nije krivično delo

Region 18. nov 202020:32 > 20:33
Izvor: TANJUG/ MITKO ARNAUDOV/ nr

Crnogorsko tužilaštvo ocenilo je da "nema elemenata krivičnog dela" u okupljanju više hiljada građana ispred hrama Hristovog Vaskrsenja 1. novembra na sahrani mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohija Radovića, saopšteno je Radiju Slobodna Evropa iz Uprave policije.

Iz policije navode i da je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici konstatovalo da „postoji pojedinačna odgovornost građana koji su kršili mere Nacionalnog koordinacionog tela (NKT), što je nadležnost inspekcijskih organa“.

Tokom obreda sahrane mitropolita Amfilohija, uprkos merama NKT o zabrani javnih okupljanja, okupilo se više hiljada građana u Podgorici i na Cetinju 31.oktobra i 1. novembra.

Policija tvrdi da „tužilaštvo do danas nije zauzelo stav“ da li su na sahrani mitropolita Amfilohija mandatar Zdravko Krivokapić, episkop SPC Joanikije i rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović kršili mere NKT.

„Analizom javno dostupnih izvora – elektronskih medija i objava na društvenim mrežama, a koje ukazuju na kršenje mera NKT, policija je došla do informacija koje je dostavila nadležnom tužilaštvu, ali do danas nije zauzet stav niti je policija od državnog tužioca dobila naknadne instrukcije“, saopšteno je radiju u policiji.
U podgorčkom tužilaštvu je u utorak, 17. novembra, potvrđeno RSE da je u toku izviđaj radi utvrđivanja da li su službena i druga lica učinila krivično delo „nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti“ prilikom organizovanja sahrane mitropolita Amfilohija i trajanja tog događaja.

Na sahrani u hramu Hristovog Vaskrsenja gde je bio izložen otvoreni kovčeg sa telom mitropolita, sveštenstvo, veliki broj vernika ali i pojedini političari iz nove vladajuće većine, među kojima i mandatar Zdravko Krivokapić, nisu nosili maske ni poštovali fizičku distancu. Sveštenici su pričešćivali vernike istom kašikom, a jedan broj vernika je u mimohodu ljubio pokojnika.