SNSD i SDA osvojili najviše glasova, ali izgubili Banjaluku i Sarajevo

Region 16. nov. 202011:31 > 11:39
Podeli:
Izvor: N1

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Stranka demokratske akcije (SDA) su, prema proceni analitičara, najveći gubitnici izbora u BiH, mada su osvojili najviše glasova na izborima održanim u nedelju.

POVEZANE VESTI

SNSD Milorada Dodika izgubio je poziciju gradonačelnika Banjaluke, u kojoj je neprikosnoveno vladao u poslednje 22 godine.

Njihov kandidat Igor Radojičić, koga su podržale i ostale stranke vladajuće koalicije u RS, izgubio je od opozicionog kandidata Draška Stanivukovića (PDP), koga je podržala i Srpska demokratska stranka.

Dodik nije uspeo da osvoji Bijeljinu, jer je Mićo Mićić (SDS-Semberija), koji je pre nekoliko meseci pred izbore prešao u tabor vladajućih i imao podršku SNSD, izgubio izbore od Ljubiše Petrovića iz SDS, čija je kandidatura objavljena u poslednji čas.

Dodik je saopštio da će SNSD imati načelnika ili gradonačelnika u 41 lokalnoj zajednici, ali je ta stranka izgubila načelnička mesta u Derventi, Brodu, Modriči, gde su takođe vladali godinama.

Prvi put građani Istočnog Sarajeva neposredno su birali gradonačelnika, a poverenje su dali Ljubiši Ćosiću iz SNSD, dosadašnjem načelniku opštine Istočno Novo Sarajevo.

U Doboju gradonačelnik ostaje Boris Jerinić, takođe nekadašnji funkcioner SDS, koga je SNSD kandidovao za još jedan mandat.

Trebinje će i u naredne četiri godine voditi Mirko Ćurić iz SNSD, dok se još ne zna ko će biti novi načelnik Srebrenice, s ozbirom na to da se iz časa u čas menjaju rezultati.

Kandidati za načelnika Srebrenice su Mladen Grujičić, koga su podržale sve srpske stranke, i Alija Tabaković, kandidat stranaka probosanskog bloka.

Na osnovu 50 odsto obrađenih biračkih mesta u Srebrenici, Grujičić, kandidat koalicije „Zajedno za Srebrenicu“ ima 61,47 posto glasova, dok Alija Tabaković, ispred Inicijative „Moja adresa Srebrenica“, zaostaje sa 37,66 posto.

U Federaciji BiH najveći gubitnik izbora je SDA, koja je izgubila vlast u Sarajevu, gde su primat preuzele stranke tzv. „Četvorke“.

„Može se reći da smo u Sarajevu izgubili, a da smo u Bosni i Hercegovini pobedili. Na prošlim izborima imali smo načelnike u 30 opština, a sad ćemo imati koju manje“, kazao je Izetbegović.

HDZ je uspeo da zadrži sve opštine u kojima je imao vlast, osim Tomislavgrada.