Brisel traži od Hrvatske dokaze o proveri navoda o nasilju nad migrantima

Region 13. nov. 202015:40 > 15:46
Podeli:
Ilustracija

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson je zatražila od hrvatskog kolege Davora Božinovića da ponudi konkretne podatke u kojoj meri su se vlasti u Hrvatskoj pozabavile izveštajima o nasilju nad migrantima i izbeglicama na hrvatskim granicama.

Johanson je najavila i posetu delegacije Evropske komisije Hrvatskoj.

U pismu, u koje je Radio Slobodna Evropa imao uvid, evropska komesarka traži da Hrvatska podeli sa Evropskom komisijom broj navoda koje su hrvatske vlasti primile i istražile u protekla tri meseca i koliko ih je rezultiralo pratećom akcijom.

„Iako bi zakoni država trebalo da utvrđuju postupke koji su u vezi sa istragama žalbi o radu granične policije ili bilo kojih drugih organa za sprovođenje zakona, volela bih da dobijem i dodatne informacije o tome kako su u takvim istragama osigurane objektivnost i nepristrasnost, kao i uopšte o procesu istrage“, navodi Johanson, u pismu koje je poslala krajem oktobra.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove poručila je hrvatskom ministru unutrašnjih poslova da nastavi sa naporima na svim frontovima, uključujući i dodatnu podršku ombudsmanki, te jačanju nezavisnog sistema praćenja.

Uključivanje hrvatske ombudsmanke, prema Ilvi Johanson, važno je u jačanju nadzora poštovanja temeljnih prava na spoljnim granicama, a posebno, kako navodi, u slučaju pojedinačnih žalbi.

„Želela bih da vas ohrabrim da dodatno podržite ombudsmanku u njenom teškom zadatku da istraži relevantne slučajeve i pozdravila bih uveravanje vaše strane da su razgovori koje ste vodili s njom dali konkretne pozitivne rezultate“, podvukla je Johanson u pismu.

Potvrdila je da će delegacija Evropske komisije posetiti Hrvatsku u toku novembra, „kako bi razmotrili pitanja u vezi sa poštovanjem osnovnih prava“.

S druge strane, u pismu je upozorila hrvatskog kolegu da postoji značajno neslaganje u podacima o ilegalnim prelascima granice.

Naime, dve institucije se bavi ovim pitanjem: EURODAC, koji predstavlja evropsku bazu podataka o otiscima prstiju u azilu, kao i FRONTEX, koji pomaže zemljama EU i zemljama pridruženim Šengen zoni da upravljaju svojim spoljnim granicama.

Prema navodima Evropske komisije iznetim u pismu, “neslaganja između statistike EURODAC i brojeva FRONTEX i dalje su značajna”.

Ilva Johanson je zbog toga zatražila od hrvatskog ministra unutrašnjih poslova da “otkrije okolnosti” koje sprečavaju zagrebačke vlasti da se pridržavaju obaveza registracije prema Uredbi EURODAC i pravilima izveštavanja FRONTEX.

“Ovo je takođe važno s obzirom na sprovođenje svih tekućih akcija kako bi se osiguralo da i dalje budu ispunjeni uslovi za potpunu primenu šengenske pravne tekovine”, upozorila je u pismu evropska komesraka za unutrašnje poslove.

Evropski ombudsman je ove nedelje potvrdio da je otvorio istragu protiv Evropske komisije, zbog propusta ove institucije da osigura da hrvatske vlasti poštuju osnovna prava u kontekstu operacija upravljanja granicom. Istraga je otvorena na zahtev međunarodne organizacije Amnesty International.