Institut za nestale osobe: Otkrivena masovna grobnica kod Srebrenice

Region 12. nov. 202020:00 > 20:07
Podeli:
Izvor: N1

U opštini Srebrenica, na lokalitetu Kragljivoda je otkrivena masovna grobnica prilikom ekshumacije, saopštio je Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine (BiH).

U saopštenju se navodi da su do sada u toj grobnici uočena kompletna tela najmanje tri žrtve uz koje je pronađena odeća i obuća i da, prema saznanjima Instituta „postoje jasne indicije da se radi o bošnjačkim žrtvama koje su 1993. godine nastradale na ovom području“.

Ukoliko ne bude okončana danas, ekshumacija će biti nastavljena i u petak.

„Posmrtni ostaci žrtava će nakon ekshumacije biti prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli radi kriminalističko-tehničke obrade i izuzimanja koštanih uzoraka kako bi se utvrdio identitet žrtava uz pomoć DNK metode“, naveo je Institut.

Ekshumacijom na terenu rukovodi Tužilaštvo BiH, a na lokaciji se nalaze i patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe i Međunarodne komisije za nestale osobe BiH, radnici i mehanizacija, a lokaciju osiguravaju policijski službenici.

U četvrtak je, po naredbi Tužilaštva BiH, započeo i proces otvaranja 11 grobova na groblju Ivijci na području Brčko distrikta, kako bi se ranije sahranjenim žrtvama dodali naknadno pronađeni posmrtni ostaci.

Institut za nestale osobe BiH objavio je u avgustu da se još traga za 7.547 nestalih osoba u Bosni i Hercegovini.