Apel u BiH da se zaposle lekari, zdravstveni sistem pred kolapsom

Region 12. nov. 202015:27 > 15:31
Podeli:
Izvor: N1

Lekarska komora Federacije BiH uputila je apel nadležnima da se zaposle nezaposleni lekari, upozoravajući da je zdravstveni sistem pred kolapsom i da pacijenti ne dobijaju adekvatnu pomoć, jer jedna medinska sestra brine o 20 bolesnika.

Iz Lekarske komore Federacije danas su naveli da je aktuelna epidemiološka situacija loša, a lekari koji rade u zdravstvenim ustanovama svih nivoa zdravstvene zaštite primaju, leče i zbrinjavaju sve pacijente inficirane korona virusom.

Predsednica Lekarske komore Federacije Amila Bećirović istakla je da je veliki problem i nedostatak srednjeg medicinskog kadra u zdravstvenim ustanovama.

Ona je isatakla da u razvijenim državama jedna medicinska sestra njeguje jednog ili eventualno dva pacijenta u jedinici intenzivne njege, a bolnicama u Federaciji 20 pacijenata, koji zbog toga nemaju adekvatnu, odnosno nikakvu negu.

„Nastaće kolaps zdravstvenog sistema. Kovid odeljenja će biti pretrpana pacijentima, a nedostajaće doktori medicine i tehničari“, upozorila je Bećirović.

Iz Lekarske komore Federacije su apelovali na nadležne da ne pozivaju penzionisane lekare na radnu obavezu.

„Apsurd je da smo tu populaciju proglasili rizičnom grupom, čak smo im limitirali kretanje, a sada ih stavljamo u centre infekcije. Njihovim angažmanom ćemo popuniti ionako deficitarne bolničke krevete“, poručili su iz Lekarske komore.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.