Perović: Crkva mora da iskaže svoje mišljenje o nekim društvenim važnim temama

Region 10. nov 202012:27 > 12:34
Podeli:
Izvor: mitropolija.com

Rektor Cetinjske Bogoslovije Gojko Perović izjavio je, naglašavajući sekularni karakter Crne Gore, da crkva i država moraju da sarađuju i da crkva mora da iskaže svoje mišljenje o nekim društvenim važnim temama kao što to rade, kako je rekao, poglavari i drugih verskih zajednica.

„Ovakav Zakon o slobodi veroispovesti nam nije odgovarao jer on predviđa da se crkvena imovina tretira drugačije u odnosu na imovinu drugih fizičkih i pravnih lica. Mislim da je to potpuno jasno. Ako treba utvrditi poreklo nečije imovine i zaštitu nečijeg imovinskog prava u Crnoj Gori – to se radi kroz parnični postupak pred sudovima“, istakao je Perović u intervjuu Radiju Crne Gore.

Iako je mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić prepoznat kao izbor Mitropolije crnogorsko-primorske, Perović dodaje da je on, zapravo, izbor građana Crne Gore.

„Dakle, možemo da kažemo da je Crkva na neki način, posle svih onih litija na jednu veliku inicijativu građanstva i vernika, pa i nekih političkih faktora, predložila da one političke snage koje nisu podržale Zakon o slobodi veroispovesti. Pravoslavna crkva u Crnoj Gori vekovima predstavlja bitan faktor okupljanja vernika, ali i svetinju za brojne građane“, rekao je Perović i dodao kako je to uslovilo da jedan mitropolit, ma ko on bio, obavlja jednu značajnu društvenu ulogu.

On se osvrnuo na neke medijske natpise koji su usledili nakon smrti mitropolita Amfilohija.

„Sve priče i tenzije, o neizvesnosti, o nekim čak i političkim temama koje se vezuju za izbor mitropolita, ubeđen sam, medijski su napumpane i veštački predimenzionirane od strane nekih medija koji, čini mi se, ne bi ni imali posla ako se ne bi bavili crkvom na neki, da kažem, malo izopačeni način“, ocenio je Perović.

„Novog mitropolita bira Sabor, crkveno telo koje okuplja sve episkope, u ovom slučaju to je nekih četrdesetak vladika Sabora Srpske pravoslavne crkve, koji se obično sastaju u periodu Vaskrsa i Trojičindana, a da se ne bi do tada čekalo, izabere se odmah administrator Mitropolije i on upravlja najmanje do okupljanja Sabora“, objasnio je Perović.

Navodeći kako je zbog epidemiološke situacije neizvesno da li će Sabor biti održan u maju, on ističe kako u ovom trenutku i nije baš umesno pričati o izboru novog mitropolita.

„Nije u redu da se sad mnogo o tome priča zbog elementarnog poštovanja prema pokojniku“, rekao je Perović.

Govoreći o ujedinjenu pravoslavnih vernika u Crnoj Gori, rektor Cetinjske bogoslovije je istakao da je to veliki posao i da takav put čeka društvo i u drugim oblastima kao što su: ekonomija, privreda, turizam, zdravstvena kriza.

„Mi u našoj školi ne kačimo slike ni četnika ni partizana. Mi našu decu, buduće sveštenike, ne učimo da budu ni za četnike ni za partizane. Ja sam negde u jednoj besedi na Žabljaku rekao da su ti meci davno ispucani. Ne želimo da se vraćamo na te podele. Nama nije prioritet da se vraćamo 50 godina unazad i da se bavimo revizijom jednog rata“, krekao je Perović.