Nigerijac Džimi kandidat za gradonačelnika Štipa

Region 08. nov. 202021:03 > 09. nov. 2020 07:34
Podeli:
Izvor: N1

Nigerijac Simon Polikarp jedan je od pet kandidata za gradonačelnika Štipa u Severnoj Makedoniji, na vanrednim izborima 13. decembra.

Kako su preneli lokalni mediji, Polikarpa, u Štipu poznatog kao Nigerijac Džimi, kao prvog crnca za gradonačelnika je kandidovala opoziciona Makedonska konzervativna partija „Integra“.

Polikarp u Štipu živi više od 40 godina i ima makedonsko državljanstvo.

U tadašnju jugoslovensku republiku Makedoniju došao je krajem 70-ih godina prošlog veka kao 20-godišnjak na školovanje.

Prve dve godine je živeo u rudarskom mestašcetu Probištip gde je učio za geologa, a zatim se preselio u susedni Štip gde živi sa suprugom i dva sina.

Simon Polikarp je u intervjuu za jedan makedonski portal rekao da će mu „glavni prioritet (kao gradonačelniku) biti da zadrži mlade u svom gradu i zemlji“.

„Ne smemo da dozvolimo da Makedonija opusti, da postane kao Sahara, bez ljudi ili sa veoma malo“, rekao je jedan od pet kandidata za gradonačelnika Štipa poznatiji u tom gradu kao Nigerijac Džimi.

Mesto gradonačelnika Štipa ostalo je upražnjeno kada je prvi čovek te opštine u istočnom delu Severne Makedonije krajem avgusta Blagoj Boćvarski postao ministar za transport i veze.

Kandidata za gradonačelnika Štipa ima i vladajuća SDSM, dok naveća opoziciona partija VMRO DPMNE ne učestvuje na izborima.