Još 1.564 nova slučaja koronavirusa u Sloveniji, preminule 24 osobe

Region 06. nov 202011:16 > 11:29
Podeli:
Izvor: Jure Makovec / AFP

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1.564 zaraza koronavirusom, a od kovida-19 je umrlo još 24 ljudi, objavilo je u petak ministarstvo zdravstva, dok vlasti procenjuju da se epidemija bliži vrhuncu, a bolnice deluju na ivici izdržljivosti.

Obavljeno je 5.895 testova, što znači da je postotak pozitivnih 26,53 posto, što je manji udeo zaraženih u testiranoj populaciji u odnosu na prethodni dan, kao i broj novoobolelih.

Po ocenama slovenačke vlade, to je znak da se drugi talas epidemije ipak približava vrhuncu i da će se kroz manje od dve nedelje početi da se smanjuje trenutno kritični broj hospitalizovanih.

Sa podacima iz zadnja 24 sata, broj ukupno potvrđenih zaraza od početka epidemije povećan je na 42.658, aktivnih slučajeva je 23.336, a broj zaraza u razdoblju od dve nedelje na 100.000 stanovnika je 1.113.

Bolnice na ivici izdržljivosti

Stanje u bolnicama je i dalje kritično i kovid odeljenja rade na granici izdržljivosti, a broj pacijenata i dalje raste.

U bolnicama je po zadnjim podacima 1.065 ljudi, od čega 168 na intenzivnoj nezi, a do sada je umrlo ukupno 495 ljudi.

Vlada je za još nedelju dana produžila najrestriktivnije mere, koje uključuju „zatvaranje“ kretanja unutar opština stanovanja, obrazovanje se sada odvija onlajn, a na snazi je i „policijski čas“, odnosno zabrana kretanja izvan kuće ili stana od 9 uveče do 6 ujutru. Takođe se propisuje nošenje maski u zatvorenim prostorima i na otvorenom i privremeno zatvaranje niza uslužnih delatnosti i sportskih aktivnosti.

Ministar policije optužuje medije za sukobe na protestu u Ljubljani

Nakon nemira u Ljubljani, u kojima je došlo do sukoba policije i nasilnih demonstranata, prvih takvih nakon više meseci kada su se održavali tzv. „biciklistički“ protesti protiv vlade i njenog uvođenja epidemioloških zaštitnih mera, ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs, ali i medijski portali bliski premijeru Janezu Janši optužili su i vodeće medije da su krivi i odgovorni za nasilno ponašanje demonstranata i da posredno propagiraju one koji dovode u pitanje mere ili čak negiraju opasnost od epidemije.

Takve je izjave kao neutemeljene već osudilo Društvo novinara Slovenije (DNS), profesionalno udruženje koje objedinjuje većinu slovenačkih profesionalnih novinara.

Hojs je u izjavi za televiziju upozorio građane da ovog vikenda ne odlaze u inostranstvo, podsećajući da je na snazi i dalje zabrana napuštanja matičnih opština, da su sve četiri susedne zemlje, Italija, Austrija, Mađarska i Hrvatska u „crvenoj“, epidemiološki najriskantnijoj zoni, zbog čega onima koji bi tamo otišli nakon povratka sledi obavezan karantin.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.