Vladika Joanikije ima blažu upalu pluća, čeka se rezultat PCR testa

Region 03. nov. 202022:13 > 04. nov. 2020 13:21
Podeli:
Izvor: mitropolija.com

Vladika Joanikije ima minimalan fokus zapaljenja na desnom plućnom krilu, a sprovedeno je i PCR testiranje, objavila je Eparhija budimljansko-nikšićka na svom sajtu.

Iz ove eparhije navode da je jutros izvršen detaljni lekarski pregled vladike Joanikija na osnovu kojeg se sa sigurnošću može reći da je episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije urednog zdravstvenog stanja.

“Radiografija pluća ne pokazuje promene, dok je nakon CT pregleda (skener) ustanovljeno da Vladika ima minimalan fokus zapaljenja na desnom plućnom krilu. Sprovedeno je PCR testiranje, čiji rezultat očekujemo i o čemu ćemo zasebno izvestiti. Nakon sprovedenih dijagnostičkih procedura, pregledan je konzilijarno od strane lekara Opšte bolnice Berane i ordinirana je odgovarajuća terapija”, navodi se u saoštenju i dodaje da je Joanikije dobrog opšteg stanja i vitalnih parametara (telesna temperatura, saturacija i krvni pritisak su u fiziološkim granicama) i nije indikovan prijem na bolničko lečenje, već je upućen na kućno praćenje uz nadzor lekara.

“O daljem zdravstvenom stanju Vladike javnost će biti blagovremeno obeveštena isključivo preko zvaničnih glasila Eparhije budimljansko-nikšićke”, poručuju iz ove eparhije.

U ranijem saopštenju Eparhije budimljansko-nikšićke se navodi da je Joanikije u samoizolaciji u Đurđevim Stupovima, katedralnom manastiru te Eparhije, prenosi Nova.rs.

POVEZANE VESTI

Episkop je pod budnim nadzorom lekara koji će redovno pratiti njegovo zdravstveno stanje, navodi se.

„Pozivamo javnost da se o zdravstvenom stanju Episkopa informiše isključivo preko zvaničnih glasila Eparhije budimljansko-nikšićke i Mitropolije crnogorsko-primorske“, piše u saopštenju.

Krivokapić: Ne bih krio od javnosti da sam bolestan

Pojedini mediji objavili su i da je mandatar za sastav nove vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić, pozitivan na koronavirus.

On je to, međutim, demantovao na svom Tviter nalogu, napisavši da „su u pitanju neistine“ i „da tako nešto ne bi krio od javnosti“.

Episkop Joanikije, koji je novopostavljeni administrator Mitropolije crnogorsko-primorske, služio je u Cetinjskom manastiru pomen mitropolitu Amfilohiju, koji je umro u petak, 30. oktobra.

Sahrana mitropolita je bila u nedelju, 1. novembra u Podgorici, i između ostalih, prisustvovao je i Krivokapić.

Crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti istog dana je upozorilo da su tokom sva tri dana ispraćaja Amfilohija kršene antikorona mere, koje je to telo propisalo.