Nove mere: U RS se na nedelju dana obustavlja nastava u školama zbog korone

Region 25. okt. 202019:15 > 19:28
Podeli:
Izvor: Srna

Nastava u osnovim i srednjim školama u Republici Srpskoj obustavlja se od ponedeljka, 26. oktobra do 1. novembra, zbog preventivnog delovanja i sprečavanja pojave širenja virusa korona, rekla je ministarka prosvete i kulture Natalija Trivić, ali je istovremeno i napomenula da u školama nema širenja virusa. Dodala da će se nastavni proces odvijati onlajn. Rad ugostiteljskih objekata ograničen je na period od 6.00 do 22.00 časa.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao je da je u periodu od 16. do 22. oktobra u Republici Srpskoj značajno pogoršana epidemiološka situacija.

POVEZANE VESTI

On je istakao da je političkim partijama preporučeno da ne održavaju skupove do 1. novembra, a da pravosuđe razmatra prioritetne predmete, prvenstveno koji se odnose na zaštitu zdravlja stanovnika.

Šeranić je dodao da se stopa smrtnosti nije značajno mijenjala, ali ti podaci kasne u odnosu na broj zaraženih.

Kada je reč o starosnoj dobi, Šeranić je rekao da prednjače oni od 30 do 49 godina.

Stopa smrtnosti je 1,66 i nije se značajnije menjala u odnosu na raniji period, a očekuje se da će biti pogoršana s obzirom na broj hospitalizovanih lica, rekao je Šeranić.

Prema njegovim rečima, broj zaraženh na dnevnom nivou je 173 na 100.000 stanovnika i svrstava Republiku Srpsku u sredinu Evrope, dok najgore indikatore imaju Belgija i Češka.

I predsednik SNSD Milorad Dodik rekao je u nedelju da njegova stranka želi da pokaže da ozbiljno shvata epidemiološku situaciju u Republici Srpskoj i od ponedeljka obustavlja sva javna okupljanja i prelazi na individualnu kampanju za predstojeće lokalne izbore.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.