Krivokapić: Razgovori o formiranju nove Vlade Crne Gore idu planiranom dinamikom

Region 24. okt. 202013:05 > 13:14
Podeli:
N1

Razgovori o formiranju nove Vlade Crne Gore idu planiranom dinamikom, rekao je mandatar Zdravko Krivokapić.

„Moj imperativ u tim razgovorima je bio, jeste i biće primena izborne volje građana… ne bežeći od svih demokratskih opcija koje su na stolu“, objavio je on na Tviteru, uz poruku da „Crna Gora mora da se menja“.

Koalicija, koju čine „Za budućnost Crne Gore“, „Crno na bijelo“ i „Mir je naša nacija“ imaju većinu od 41 poslanika među ukupno 81. Izbori su bili 30. avgusta, a Krivokapiću je predsednik Crne Gore Milo Đukanović mandat za sastavljanje vlade dao 8. oktobra.

Međutim, mediji tvrde da fomiranje vlade ide teško, jer se tri raznorodne koalicije koje čine parlamentarnu većinu, ne slažu o raspodeli mesta u budućoj vladi.

Ako bi se izbori ponovili, po istraživanju agencije „Damar“, odnos snaga vlasti i opozicije ostao bi približno isti tako što bi i Demokratska partija socijalista i koalicija „Za budućnost Crne Gore“ osvojile nešto manje glasova nego 30. avgusta, dok bi veću podršku imale koalicije „Mir je naša nacija“ i „Crno na bijelo“.

Za DPS bi glasalo 32,5 odsto birača na izborima da su bili u prvoj polovini oktobra, što je pad od 2,6 odsto u odnosu na 30. avgust, dok bi koalicija koju je predvodio Zdravko Krivokapić osvojila 28,8 podrške, što bio pad od 3,7 odsto.

Na drugoj strani, za koaliciju Alekse Bečića u prvoj polovini oktobra glasalo bi 15,8 odsto birača što je rast od 3,3 odsto, dok bi savez URA i Civisa Dritana Abazovića dobio podršku 11 procenata birača, što je 5,5 odsto više u odnosu na izbore 30. avgusta.

Po istraživanju, koje je na zahtev Organizacije KOD sprovela agencija „Damar“ među 1.000 ispitanika, najveću prosečnu ocenu dobili su lideri Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić i Građanskog pokreta URA Dritan Abazović – obojica su ocenjena sa 3,14, a slede Zdravko Krivokapić (3,03) i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (2,85).