Borel: Regionalni lideri da se uzdrže od izjava koje mogu doprineti podelama

Region 23. okt. 202011:53 > 11:58
Podeli:
Izvor: Tanjug/Jean-Christophe Verhaegen, Pool via AP

EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.

On je na taj način odgovorio na poslaničko pitanje da li bi trebalo pokrenuti diskusiju o stavu Milorada Dodika, da bi Republika Srpska trebalo da bude tretirana na isti način kao Kosovo, u kontekstu priznavanja kosovske nezavisnosti.

Borel je dodao da od svih političkih lidera u regionu Zapadnog Balkana očekuje da aktivno podrže dijalog Beograda i Prištine.

„Cilj dijaloga Beograda i Prištine, koji podržava EU i koji se bavi svim nerešenim pitanjima, je da dve strane postignu sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum o normalizaciji svojih odnosa. To će doprineti stabilnosti u regionu zapadnog Balkana u celini“, naveo je Borel u pisanom odgovoru.

On je ponovio dobro poznat stav Brisela da su regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi od suštinske važnosti za dalje evrointegracije svih država regiona.

Borel je još podsetio da je put Bosne i Hercegovine ka EU zasnovan na 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske Komisije o prijavi BiH za članstvo u EU, koje je Evropski savet odobrio u decembru 2019. godine i dodao da „Komisija prati napredak u ispunjavanju ovih ključnih prioriteta, uzimajući u vidu i nedavno objavljeni godišnji paket za proširenje“.