Poslanici levice u Sobranju podneli deklaraciju za osudu bugarskih pretenzija

Region 22. okt 202016:32 > 16:41
Podeli:
Izvor: N1

Poslanici levice u parlamentu Severne Makedonije podneli su na usvajanje Deklaraciju kojom se, kako su naveli, osuđuju bugarske nacional-šovinističke pretenzije.

Poslanik levice Dimitar Apasiev objasnio je da Deklaracija sadrži deset tačaka i da se očekuje da će biti na dnevnom redu 20. zasedanja Skupštine početkom novembra. O toj deklaraciji razgovaraće se u parlamentarnim grupama narednih dana, prenosi 21TV.

Deklaracijom je predviđeno da Parlament odbaci bugarski Memorandum o odnosima Republike Bugarske i Republike Severne Makedonije, u kontekstu proširenja EU i procesa pridruživanja i stabilizacije, koji je zvanična Sofija uputila državama članicama EU.

Takođe, Deklaracija predviđa da su makedonsko ime, jezik, kultura, identitet, istorija, nacionalna svest i nezavisnost apsolutno suvereno, neotuđivo i neotuđivo univerzalno kolektivno pravo makedonskog naroda, koje ne može i ne sme biti deo bilo koje strane bilateralne agende ili multilateralni pregovarački okvir za članstvo u bilo kojoj međunarodnoj alijansi ili organizaciji.

Trećom tačkom Deklaracije Vlada, premijer, njegovi zamenici i ministar spoljnih poslova pozvani su „da budu agilniji i energičniji u svojim diplomatskim naporima da se odbrane od namernih iredentističkih napada i provokacija koje dolaze od (neo)suprematista“.

Deklaracijom je pozivan predsednik Severne Makedonije da aktivnije brani makedonske nacionalne interese na međunarodnom nivou, da otvori pitanje prava i statusa nepriznate makedonske nacionalne manjine u Bugarskoj.

Levica naglašava kako je „suštinska potreba da lideri političkih partija u Makedoniji usvoje stratešku makedonsku platformu za nacionalne interese makedonskog naroda, u kojoj će biti definisane državne crvene linije.“

Deklaracija poziva da zajedničke međuvladine stručne komisije osnovane Sporazumom o dobrosusedstvu između Severne Makedonije i Bugarske okončaju rad.

Ako predložena deklaracija bude usvojena, kako je izjavio Apasiev, tražiće se da se uputi na adrese UN, Saveta Evrope, EU, OEBS, Evropskog parlamenta i država članica EU.