Krivokapićev tim: U popisu u Crnoj Gori ostaju pitanja nacije, vere i jezika

Region 22. okt. 202015:37 > 15:53
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Pitanje izjašnjavanja tokom popisa stanovništva u Crnoj Gori o nacionalnoj, verskoj pripadnosti, kao i o jeziku, nije egzistencijalno pitanje, poručili su iz tima mandatara crnogorske vlade Zdravka Krivokapića.

Predlog Centra za demokratsku tranziciju (CDT) da se prilikom popisa stanovništva planiranog za narednu godinu ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti i o jeziku, nije prihvatljiv mandataru Zdravku Krivokapiću, saopšteno je podgoričkom Danu iz njegovog ekspertskog tima.

POVEZANE VESTI

Iz Krivokapićevog tima su saopštili da je popis relativno prost statistički postupak, kojim se više nikada, kako su naveli, ne sme manipulisati u političke svrhe, prenosi RTS.

Smatraju nekorisnim da se, kako kažu, „u ovom istorijskom trenutku“ za Crnu Goru, traže rešenja koja nikada nisu predlagana za vladavine Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

A to tim pre, kako ističu, što će tokom narednog popisa građanin napokon moći slobodno da se izjasni o svom identitetu, što im niko svestan značenja demokratskih načela ne bi smeo da uskrati.

„Ako bi postupila po ovom predlogu, Crna Gora bi predstavljala redak izuzetak u Evropi, a statističku nauku lišila bi vrednih podataka. Još gore, tim činom bila bi direktno ugrožena prava manjinskih naroda i manjinskih religijskih zajednica, dok bi institut afirmativne akcije u potpunosti izgubio smisao, rezultirajući potencijalnom destabilizacijom i nezadovoljstvom“, naveli su iz ekspertskog tima Krivokapića.

Naglašavaju da je sva pažnja mandatara u ovom trenutku usmerena na uspešno okončanje pregovora o sastavu nove vlade, „bez kojeg se ne možemo suočiti sa ozbiljnim krizama koje je odlazeća vlast izazvala ili nestručnim činjenjem dopustila“.

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić kazao je za Dan da je opšteprihvaćeno i važeće pravilo u Crnoj Gori da niko nije dužan da se izjašnjava o svojoj nacionalnoj, verskoj, političkoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti, ali i da niko nema prava da nekome uskrati mogućnost da se o bilo kojem pitanju svoje pripadnosti ili posebnosti izjasni ukoliko to želi.