Savet Evrope ponovo poziva hrvatske vlasti da zaustave nasilje nad migrantima

Region 21. okt. 202022:48 > 22:55
Podeli:
Izvor: PIXSELL/Armin Durgut

Komesarka Saveta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izjavila je da hrvatske vlasti moraju da zaustave nasilje nad migrantima na granici s BiH i da počnu da kažnjavaju odgovorne policajce.

Mijatović je rekla da i dalje stižu izveštaji o nasilju policije nad migrantima, uprkos tome što je pre dve godine pozvala hrvatske vlasti da istraže te optužbe, prenosi Hina. 

„Ono što još više zabrinjava, jeste što ti izveštaji ukazuju da je nasilje i nehumano postupanje povećano i da se policajci i dalje ne kažnjavaju za tako ozbiljna kršenja ljudskih prava“, navela je Mijatović u saopštenju. 

PROČITAJTE I:

Dodala je da je zabrinuta što hrvatska vlada odbacuje navode nevladinih organizacija i istraživačkih novinara. Podsetila je da su na nasilje upozorile i nezavisne hrvatske institucije za zaštitu ljudskih prava i međunarodne organizacije, uključujući različita tela SE i specijalne izvestioce UN. 

„U duhu potpune transparentnosti, pozivam hrvatske vlasti da, nakon što bude usvojen, što pre objave izveštaj Odbora SE za sprečavanje torture, o njegovoj hitnoj poseti Hrvatskoj u avgustu prošle godine, koji uključuje intervjue i lekarske preglede brojnih migranata koji su tvrdili da su ih hrvatski policajci uhapsili na teritoriji Hrvatske i nasilno vratili u BiH“, navela je Mijatović. 

Brojne hrvatske i međunarodne nevladine organizacije već duže vreme optužuju policiju Hrvatske za sistematsko loše postupanje prema migrantima koji iz BiH pokušavaju da uđu u tu članicu EU.

Zagreb uporno odbacuje optužbe da su bezbednosne snage odgovorne za ekstremno nasilje, kolektivno proterivanje migranata i uskraćivanje prava na azil, navodi Hina.