Policija mirnim putem sprečila masovnu uličnu zabavu u Zagrebu

Region 18. okt 202017:17 > 17:19
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Policija je sprečila masovnu uličnu zabavu kod zgrade HNK u Zagrebu gde su se već pet meseci stotine, nekad i hiljade mladih okupljale bar jednom nedeljno uz muziku i piće.

Prošle noći takvu zabavu je sprečilo dvadesetak policajaca i komunalnih i saobraćajnih redara, javila je agencija Hina.

Zbog povećanja broja zaraženih u Zagrebu i Hrvatskoj, u subotu su na snagu stupile nove protivepidemijske mere Štaba civilne zaštite, među kojima „nadzor neformalnih okupljanja na javnim površinama“, kao i korišćenje maski napolju kada nije moguće održavati razdaljinu od drugih ljudi.

Tako je prošle noći Trg Republike Hrvatske, gde je HNK, gotovo u potpunosti bio prazan.

U Upravi policije Zagreba Hini je rečeno da su policajci samo tražili da se razidju mladi koji su dolazili donoseći alkoholna pića i razglas, a da nije bilo potrebe za drugačijom intervencijom.

To je bio prvi put da je policija organizovano nadzirala okupljanje na tom mestu. Ranijih mjeseci reagovali su samo intervencijama na pozive građana, a Hini su rekli da su u pedesetak takvih intervenicija napisali svega šest prekršajnih prijava.

Okupljanje kod HNK policajci nisu nadzirali u petak, pre odluke Štaba civilne zaštite o „nadzor neformalnih okupljanja na javnim površinama“, kada su se mladi, po izjavama građana, tamo nesmetano zabavljali, mada u znatno manjem broju nego ranije.

Premda je u nedavnim polemikama oko okupljanja mladih dobar deo hrvatske javnosti bio za to da se ono zabrani zbog štete koja se nanosi zgradi HNK i okolini, bilo je i onih koji su imali razumevanja za noćno druženje mladih, budući da druge zabave nemaju, piše Hina.

Sociolog Dino Vukušić je tako nedavno izneo mišljenje da bi zabrana kao posledicu mogla imati „stvaranje kontraefekta i rast bunta mladih“.

Rekao je i da mu „nije jasna mu javna hajka protiv okupljanja“, iako je priznao da bi „infrastrukturna podrška grada, u smislu javnih WC-a“, pomogla održavanju reda.

Kao jednu od pozitivnih strana okupljanja naveo je to što su mladi napokon odlučili da koriste javni prostor, što je u Zagrebu retkost.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.