Veritas: Ništa se ne preduzima u pronalaženju posmrtnih ostataka ubijenih Srba

Region 17. okt 202012:11 > 12:15
Podeli:
Izvor: N1

Međunarodne i domaće organizacije iz godine u godinu se pitaju zašto nisu procesuirani pripadnici hrvatske vojske i policije za koje je "van svake sumnje" u sudskom postupku utvrđeno da su planirali, hapsili i učestvovali u likvidacijama gospićkih Srba​ 1991. godine, saopštio je Dokumentacioni informativni centar "Veritas".

U saopštenju se navodi da porodice likvidiranih Srba iz Gospića „posebno uznemirava saznanje da su trojica osuđenih za te zločine već odavno na slobodi dok se, s druge strane, ništa ne preduzima u pronalaženju posmrtnih ostataka 74 osobe.

„Veritas“ je naveo da su u Gospiću i okolnim ličkim mestima u jesen 1991. hrvatska vojska i policija, uglavnom pod maskama, odvodila civile Srbe iz njihovih kuća i stanova i likvidirali ih raznim načinima i na više mesta.

„Likvidirani su uglavnom viđeniji Srbi koji su bili lojalni novouspostavljenom hrvatskom režimu. U tom periodu je, prema Veritasovim podacima, ubijeno najmanje 124 lica srpske nacionalnosti, među kojima i 38 žena, od čega skoro polovina 17. i 18. oktobra“, navodi se u saopštenju. 

Tužilaštvo Haškog tribunala je ubrzo po osnivanju vodilo intenzivnu istragu o ovom događaju i slučaj je, pre nego je optužnica podignuta, ustupljen hrvatskom pravosuđu. 

Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci je u martu 2001. podiglo optužnicu protiv pet pripadnika hrvatske vojske i policije zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a teretilo ih se za bezrazložno hapšenje i likvidaciju najmanje 50 ljudi. Pravosnažnom presudom Županijskog suda u Rijeci, iz marta 2003. osuđeni su Tihomir Orešković, tadašnji sekretar Operativnog štaba u Gospiću, na 15 godina, Mirko Norac, tadašnji komandant 118. brigade HV-a, na 12 godina i Stjepan Grandić, tadašnji komadant II bojne (puka), na 10 godina zatvora.  

Istom presudom sud je, u nedostatku dokaza, oslobodio Norca, Oreškovića i Ivicu Rožića za likvidaciju trojice Srba iz Karlobaga, koji su 25. oktobra 1991. godine odveženi i ubijeni na lokalitetu Crni Dabar na Velebitu, dok je protiv Milana Čanića optužnica odbijena. 

U gradu Gospiću je, prema popisu stanovnoštva iz 1991. godine, živelo 9.025 stanovnika, među kojima je bilo 36 odsto Srba i tri odsto Jugoslovena. Po popisu iz 2011. godine, u tom gradu je živelo 6.575 stanovnika, bez oznake nacionalne pripadnosti.