Tadić: Vučić je trebalo da pozove sva tri člana Predsedništva BiH u posetu

Region 14. okt. 202017:24 > 18:54
Podeli:
Izvor: N1

Bivši predsednik Srbije i lider SDS Boris Tadić, komentarišući u Danu uživo na N1 Sarajevo posetu Milorada Dodika, člana Predsedništva BiH i lidera HDZ Dragana Čovića predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, rekao je da bi se takav susret mogao posmatrati na nivou partijske razmene mišljenja, jer ne radi se o državnim posetama, već o partijskim liderima.

POVEZANE VESTI

„Okolnosti u BiH su toliko kompleksne da svaka takva poseta gde ne idu tri predstavnika tri etničke grupe ili oba entiteta u posete zvaničnicima u Beograd i Zagreb, izazivaju strahove“, rekao je. 

Vučić jedno priča, drugo radi

BiH nije rešila pitanje granica sa Hrvatskom i Srbijom, pa postoji niz nerešenih problema još iz rata, podsetio je Tadić, a ove posete, kazao je, više služe u domenu političkog folklora, a manje stvarne i realne politike.

„Da sam bio na mestu Vučića pozvao bih i Bakira Izetbegovića i time bismo izbegli dodatna tumačenja. Pogotovo bi to učinio zbog toga što je iz bošnjačkog dela politike bile primedbe na odlazak samo Dodika u Zagreb. Vučić to nije uradio, jer je on čovek potpuno drugačijih vrednosti i političkog stila“, istakao je, dodajući da ne veruje ni da se na sastanku dogovarala podela BiH, a ni put BiH ka EU.

„Nije tu bilo suštinskog razgovora, bili su to trenuci druženja tzv. prijateljstva, jer će se to sve razdrobiti kada prođu izbori. Što se tiče podele BiH, još jednom ću potvrditi, taj koji o tome razmišlja misli zlo i Srbima i Hrvatima i Bošnjacima. To je vrlo opasna politika za ceo region, opasna za ideju velike Srbije i velike Hrvatske, a ima političara koji imaju takve namere. Ne mislim da Dodik ozbiljno razmišlja o tome kada svako malo pominje neku vrstu secesije i čini se da on napravi i kontra poruku nakon određenog perioda, kako bi napravio balans i na neki način doprinosi stabilnosti BiH“, rekao je Tadić. 

Smatra i da Vučić „jedno priča, drugo radi“.

„Prosto ima dve politike. I on misli da tako treba i da je moguće“, kazao je. 

Komentarišući predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, naveo je da on ima svoje verbalne iskorake koji su poznati u prošlosti.

„Sa druge strane, mislim da je on čovek koji će i u budućnosti raditi na ideji pomirenja i da neće ugrožavati teritorijalni integritet i celovitosti BiH i zalagaće se za pomirenje svih naših naroda. To očekujem od njega i spreman sam da pomognem“, istakao je. 

O imenovanju dosadašnje premijerke Srbije Ane Brnabić za mandatara za sastav nove Vlade, kazao je da iza njenog napretka nisu ležale sposobnosti ili brilijantni um, već njena spremnost na političku lojalnost.

„Ona je to bila. Produžena ruka Vučića i predstavlja političara koji ne pokazuje nikakvu sposobnost“, naveo je.

Nijedna zemlja se ne odriče dela svoje teritorije

Na pitanje da li će doći vreme da Srbija prizna nezavisnost Kosova, Tadić je rekao da se svaka zemlja bori za sopstveni suverenitet.

„Zašto bi Srbija priznala nezavisnost Kosova, postavlja se pitanje svakoga ko trezveno razmišlja, a ne bi priznala zato što ima svoje legalne interese. Svaka zemlja se bori za sopstveni teritorijalni integritet i suverenitet. Kada bi se BiH lako odrekla dela svoje teritorije, onda bi poslala signal u međunarodnu javnost da je spremna da se odrekne i drugih delova teritorije, pogotovo onih delova koje su naseljeni stanovništvom koje ne pripadaju dominantno većinskom narodu u BiH. Ako je to princip za Bosnu, zašto bi bio drugačiji za Srbiju ili Sloveniju. Pogledajte koliko su se Slovenija i Hrvatska mučile oko Piranskog zaliva. Nijedna zemlja se ne odriče dela teritorije svoje zemlje“, rekao je.

U Srebrenici se desio zločin

Naveo je i da se „u Srebrenici desio zločin koji su institucije Ujedinjenih nacija okarakterisale kao genocid“.

„Institucije u Srbiji ga nikad nisu okarakterisale kao genocid. I o tome se vode diskusije, da li jeste ili nije genocid, a bio je zločin i to su prihvatili i predstavnici političkih organizacija Srbije, koji su bili promoteri i huškači rata, uključujući i Vučića. Niti sam rekao da je bio genoicid, kako tvrdi Dodik u svom pismu, niti sam rekao da nije bio genocida, ali sam se borio za rezoluciju koja će osuditi to što se desilo u BiH“, istaknao je nekadašnji predsednik Srbije.