Region beleži rekorde po broju novozaraženih, vlasti najavljuju oštrije mere

Region 14. okt. 202018:29 > 18:29
Podeli:
Izvor: REUTERS/Yves Herman

Ceo region beleži rekorde u broju zaraženih od koronavirusa. Nadležni najavljuju oštrije mere u borbi protiv zaraze, kako se ne bi desio scenario kao u pojedinim zemljama Evrope koje beleže i po više hiljada zaraženih.

POVEZANE VESTI

 Rumunija beleži čak 4.016 novih slučajeva, a umrlo je 66 ljudi. Tako je postala zemlja sa najvećom stopom smrtnosti u Evropi u odnosu na broj obolelih.

Dnevni rekord u Bugarskoj je 785 novih slučajeva, a osam preminulih. U Mađarskoj 920 novih slučajeva i 27 umrlih.

Svoj rekord oborila je Hrvatska sa 748 zaraženih. Aktivnih slučajeva u ovoj zemlji je sada 3.210. Na respiratoru je 27 pacijenata a preminule su četiri osobe.

Više od od 700 (707) zaraženih u poslednja 24 časa je i u Sloveniji a testirane su 4.902 osobe.

U Bosni i Hercegovini raste broj zaraženih 482 pozitivna i 11 preminulih. Novi slučajevi registrovani su u skoro svim kantonima.

U Crnog Gori 193 pozitivnih i četvoro preminulih.

Primeri iz Evrope pokazuju da je potrebna dodatna odgovornost kako brojka ne bi porasla na više hiljada, poručuju nadležni u Hrvatskoj.

„Potpuno je jasno da su veća privatna, javna okupljanja bili generator većeg broja novozaraženih. To je svima nama jasno. Naučimo iz toga. Znamo gde je problem. S toga budimo odgovorni i nemojmo odlaziti na takva okupljanja. Posebno apelujem na mlade. Nisu krivi, žele uživati, što je potpuno razumljivo. Ne oboljevaju teže, međutim prenose bolest svojim starijima“, navodi Vili Beroš, ministar zdravlja Hrvatske.

Nadležni u Bosni i Hercegovini ne vide poseban ili novi razlog za povećanje broja zaraženih osim nepoštovanja mera ali i dolaska hladnog vremena.

„Sve mere koje trenutno možemo sprovoditi su donesene, na snazi su i donosi ih federalni krizni štab. Mi nismo imali potrebu da dosad nešto posebno poooštravamo i ne očekujem da ćemo posebno pooštravati u smislu samih mera, ali u smislu sprovođenja –  malo intenzivniji rad inspekcijskih službi na terenu“, rekao je Senad Huseinagić, direktor Insitututa za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice.

Broj zaraženih raste i u celoj Evropi, a počinje i ponovno uvođenje strogih mera, poput policijskog časa, zatvaranja ugostiteljskih objekata, obaveznog nošenja maski na otvorenom.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.