Plenković: Napad ispred zgrade Vlade u Zagrebu ima elemente terorističkog akta

Region 14. okt. 202014:02 > 14:08
Podeli:
Izvor: N1

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je na sednici Vlade da, prema informacijama koje ima o napadu na Markovom trgu, kada je ranjen policajac, postoje elementi terorističkog čina.

POVEZANE VESTI

„Svedoci smo napada na Markovom trgu. Osoba koja je odgovorna počinila je samoubistvo, policija i DORH utvrđuju sve okolnosti, a trebalo bi kao temu otvoriti motive i razloge za taj čin, koji prema informacijama kojima raspolažemo ima i elemente terorističkog akta“, rekao je Plenković.

Rekao da je u utorak s ministrom unutrašnjih poslova, potpredsednikom vlade Davorom Božinovićem i direktorom policije Nikolom Milinom posetio ranjenog policajca u bolnici i poželeo mu brz oporavak.

S obzirom da su nakon napada na Markovom trgu pojačane bezbednosne mere, Plenković je istakao da one imaju privremeni karakter i da će se svi modaliteti zaštite objekata i prostora definisati i menjati u skladu sa bezbednosnom procenom.

Plenković je naglasio da će se u balansiranju tih mera voditi računa o dosadašnjoj tradiciji, a to je „kultura otvorenosti, pristupačnosti, dostupnosti svakoga, pa i hrvatskih institucija“.

„Istovremeno ćemo voditi računa i o zaštiti i bezbednosti onih koji su na dužnostima, a i samih zgrada, institucija hrvatske države“, dodao je.

Poručio je da nova organizacija neće ni na koji način uticati na mogućnost predstavnika medija da izveštavaju o svim vladinim aktivnostima, sednicama, događanjima, kao ni na dostupnost ministara da daju izjave.