U Severnoj Makedoniji zakonske izmene zbog obaveze nošenja maski na otvorenom

Region 13. okt. 202019:04 > 19:08
Podeli:
Izvor: AFP/Robert Atanasovski

Vlada Severne Makedonije zaključila je da je neophodno da se naprave zakonske izmene da bi uvela obavezu nošenja maski na otvorenom i ograničila grupisanje na privatnim proslavama i na javnom prostoru.

Na 11. sednici vlada u Skoplju je, kako je saopštila, razmatrala preporuke Komisije za zarazne bolesti za obavezno nošenje maski na otvorenom, u zatvorenom u javnim objektima, na radnom mestu i u privatnim vozilima, za ograničavanje na najviše četiri gosta koje jedna porodica može primiti na proslavu, kao i za zabranu grupisanja više od četvoro u javnom prostoru posle 22.00.

Te restriktivne mere Komisija za zarazne bolesti predložila je 8. oktobra zbog značajnog skoka broja zaraženih korona virusom od početka ovog meseca.

„U vezi sa ovim preporukama Vlada je donela zaključak da je za njihovu realizaciju neophodno da se naprave odgovrajuće izmene Zakona za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, čime će se omogućiti da podzakonskim aktima uredi predložene mere zaštite stanovništva“, navodi se u saopštenju.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.