Austrija i Slovenija održale zajedničku vežbu kontrole granice dronovima

Region 13. okt. 202017:14 > 17:23
Podeli:
Izvor: REUTERS/Borut Zivulovic

Slovenija trenutno raspolaže sa 24 drona za kontrolu granice, a u toku je nabavka njih još 50, izjavio je u utorak slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs, za vreme zajedničke austrijsko-slovenačke vežbe kontrole granice dronovima kod graničnog prijelaza Šentilj/Spielfeld.

Hojs se tom prilikom sastao s austrijskim ministrom unutrašnjih poslova Karlom Nehamerom. Razgovarali su o ilegalnim migracijama i situaciji s pandemijom covida-19 i istakli dobru policijsku saradnju dve države.

Slovenački ministar je rekao da je vežba kontrole granice dronovima pokazala da se savremenom tehnologijom može mnogo učiniti u zaštiti državne granice i borbi protiv organizovanog kriminala i istakao da susedna Austrija ima 40 dronova i 50 pilota koji njima znaju da upravljaju, dok sada i Slovenija jača te kapacitete.

Nehamer je nakon susreta s Hojsom kazao da su Austrija i Slovenija saveznice u borbi protiv ilegalnih migracija i da u to intenzivnije treba uključiti i druge države na tzv. balkanskoj migrantskoj ruti.

„Pred nama su veliki izazovi jer se u BiH i Srbiji nalazi 20.000 migranata“, kazao je austrijski ministar, a prenosi slovenačka agencija STA.

„Uz turske provokacije prema Evropskoj uniji primetan je veći pritisak na naše granice, pa očekujem da sistem koji smo danas testirali počne da deluje iduće godine“, kazao je Nehamer.

Obojica ministara pohvalili su se brojem uhapšenih krijumčara ilegalnih migranata. U Austriji ih je otkriveno 250, a u Sloveniji po Hojsovim podacima već 180.