Izetbegović: Nije u redu što je Vučić u Beograd pozvao samo Dodika i Čovića

Region 12. okt. 202020:15 > 20:16
Podeli:
Izvor: N1

Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kaže da nije u redu to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beograd pozvao srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika i lidera HDZ BiH Dragana Čovića, ali ne i političkog predstavnika Bošnjaka.

„Vučić nije pozvao trojicu, već dvojicu. Ne bi trebalo to da rade Beograd i Zagreb. Bosanski tronožac ne može stajati na dve noge“, izjavio je Izetbegović posle sednice Predsedništva SDA, i dodao da bi se odazvao pozivu da ode u Beograd da je bio pozvan.

Izetbegović je ocenio da se u BiH sve stvari, kao i obično, moraju rešiti konsenzusom.

Predsednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić ocenila je da je posle posete Milorada Dodika, a zatim Izetbegovića i Čovića Hrvatskoj, došao „na red atak na suverenitet BiH i iz Srbije“.

POVEZANE VESTI

 „Zvaničnici susednih država, uz podršku samozvanih etnolidera iz BiH, suverenitet naše države žele u potpunosti da prenesu na njene narode. Jasno je to iz ustaljenih ponavljanja kršenja diplomatskih i političkih protokola koji se tiču sastanaka najvećih državnih zvaničnika“, smatra ona.

Prema njenim rečima, umesto svih članova Predsedništva BiH i predsedavajućeg Saveta ministara, predsednici susednih država, ali i premijer Vlade Hrvatske organizuju sastanke s predsednicima nacionalnih stranaka u BiH, koji su, po njima, legitimni predstavnici naroda.

„Radi se očigledno o planskoj akciji Srbije i Hrvatske sa saveznicima iz BiH kojom se pokušava uništiti kredibilitet naših najvećih državnih institucija, uključujući i Predsjedništvo, i učiniti ih pasivnim posmatračima kad su u pitanju međunarodni odnosi“, naglasila je Ćudić.

Ona je još navela da „ovakvu vrstu podrivanja suvereniteta ohrabruje i mlaka reakcija predsedavajućeg Predsedništva BiH Šefika Džaferovića na posetu Milorada Dodika Hrvatskoj, kao i autogol Bakira Izetbegovića koji se odazvao na sastanak Andreju Plenkoviću“.

„SDA je time prepustila vanjsku politiku u ruke Dodiku i Čoviću“, istakla je Ćudić.

Mediji su ranije danas najavili da će Vučić večeras u Beogradu organizovati večeru na koju su pozvai Dodik i Čović.