Republika Srpska uvodi Dan sećanja na decu ubijenu u NDH i na operaciju Halijard

Region 12. okt. 202016:52 > 16:57
Podeli:
Izvor: N1

Odbor Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova odlučio je da se u RS uvedu još dva komemorativna događaja: "Dan sećanja na ubijenu i umorenu decu u Nezavisnoj državi Hrvatskoj" i "Spasavanje savezničkih pilota 1944. godine (operacija Halijard-Vazdušni most) u rejonu Doboja-Ozrensko selo Bojanić".

„Dan sećanja na ubijenu decu od ustaša u NDH“ će se se obeležavati u Gornjem Jelovcu, 19. jula, kod masovne grobnice u zaseoku Macure, gde je sahranjeno 312 ubijenih iz Jelovca i okolnih sela, među kojima 75 dece mlađe od 14 godina.

„Ovo je mesto stravičnog pokolja u širem području Kozare, u kojem se nalaze tri masovne grobnice ubijenih civila od ustaša u toku Drugog svetskog rata“, saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Odbor je prihvatio inicijativu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da RS svakog 3. oktobra obeležava „Spasavanje savezničkih pilota 1944. godine (operacija Halijard-Vazdušni most) u rejonu Doboja-Ozrensko selo Bojanić“.

„Operacija Halijard je bila najveća akcija spasavanja savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu. Operaciju su 1944. godine zajedno izvodile vazdušne snage SAD i Jugoslovenska vojska u Otadžbini. Na ovaj način su spasli više od 500 savezničkih pilota, koje su Nemci oborili“, navodi se saopštenju.

Po statistici spasilačke jedinice Ratnog vazduhoplovstva SAD, od 1. januara do 15. oktobra 1944. iz tada okupiranje Jugoslavije su evakuisana ukupno 1.152 američka vazduhoplovca – 795 uz pomoć partizanske Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije, a 356 uz pomoć „Jugoslovenske vojske u Otadžbini“.