Mugoša: Situacija u Crnoj Gori veoma ozbiljna

Region 12. okt. 202010:30 > 10:35
Podeli:
Izvor: N1

Direktor Instituta za javno zdravlja Boban Mugoša ocenio je da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori veoma ozbiljna, s obzirom da visoka lokalna transmisija traje dosta dugo, što je posledica nepoštovanja mera Nacionalnog koordinacionog tela.

„Činjenica je da Crna Gora nije jedina u ovakvoj situaciji, cela Evropa je u sličnoj situaciji. U svim zemljama imamo maksimalne poraste i rekorde. Vreme kad se moraju preduzimati mere, samo da ih poštujemo“, rekao je Mugoša za RTCG.

On je istakao da je u ovom momentu veliki izazov i predstojećih slava u delu pravoslavnog verujućeg stanovništva.

„Vi znate da je to uvek praćeno velikim brojem ljudi na malom prostoru, i ovo je prilika da zamolim sve da slavu slave samo u najužem porodičnom krugu. Tako ćemo sprečiti da se infekcija širi još više, i da uspostavimo kontrolu što pre, da oborimo ovaj broj inficiranih i da se vratimo nekom normalnom životu do pronalaska vakcine“, rekao je Mugoša.

Ponovio je da kontrolni mehanizmi nisu delovali onako kako bi trebalo.

„Moguće da je na sve to uticala situacija u Crnoj Gori koja je bila dosta komplikovana, sa svim dešavanjima koja su bila. Mi smo imali što niko nije imao u Evropi – 15 dana, od 23. avgusta do 6. septembra skoro četvrtinu, ako ne i više stanovnika na ulici. To vam je kao da imate u Nemačkoj 20 miliona stanovnika u 15 dana na ulici“, rekao je Mugoša, navodeći da je u tim okolnostima teško kontrolisati situaciju.

Nadali su se, kaže, da će uvođenje restriktivnih mera u nekim gradovima dovesti do bržeg spuštanja broja novoinficiranih.

„Nagla povećanja u Podgorici, Bijelom Polju, Budvi, Kotoru…“

„Negde je to urodilo plodom, Berane, Rožaje, Andrijevica… ali vidimo da u Podgorici, Bijelom Polju, Budvi, Kotoru, evo sad i u Ulcinju, Žabljaku dolazi do naglog povećanja. I kad dobijete izveštaj sa terena vidite da ne samo što se ne poštuju mere nošenja maski, nego imamo sve ono što nije dozvoljeno – da se primaju saučešća, da imamo svadbe sa 200, 300, 400 ljudi, da su neki barovi pretvoreni u noćne diskoteke“, rekao je Mugoša.

Kad je reč o „sistemu semafora“, Mugoša je rekao da su ga predložili u Ministarstvu prosvete kako bi svi mogli da vide, i nastavnici i roditelji, ali i učenici starijih razreda, šta se dešava i kako će nastava ići dalje.

„Tako gde je velika lokalna transmisija, mora se preći na onlajn nastavu. Dobro je što u nekim opštinama, kao u Nikšiću, postoji trend pada“, rekao je Mugoša.

Napravljen je sistem da svi svakako moraju doći u školu kroz konsultacije: „Napravljen je sistem da deca imaju sistem škole i odgovornosti“.

„Mi smo predložili, nadam se da će Ministarstvo prosvete to prihvatiti, da svi koji mogu da idu u školu, u opštinama koje su u zelenom ili žutom, da mogu ići u školu. Zašto deca gde je nizak nivo lokalne transmisije i gde je malo učenika u školi pa se mogu rasporediti, zašto ne bi išli“, rekao je Mugoša.

Što se tiče vrtića, oni imaju drugačiji status, pojašnjava Mugoša, navodeći da on nije zakonska obaveza. „Naša je preporuka da svako ko ima način da ne šalju dete u vrtić, da deca ostaju kod kuće. To je najsigurnije. Ali ona su sigurna samo kod kuće“, napomenuo je Mugoša.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.