Krivokapić: Tri koalicije će voditi sedam krugova pregovora o programu vlade

Region 10. okt. 202019:39 > 19:48
Podeli:
Izvor: N1

Agencija za nacionalnu bezbednost treba da bude depolitizovana, sa profesionalcima, a ne u interesu bilo koje partije ili jednog čoveka, rekao je mandatar za sastav Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić za TV Vijesti.

POVEZANE VESTI

Krivokapić je rekao da ima „čvrsto rešenje“ kada je u pitanju pozicija ministra finansija, ali nije želio otkriti o kome je reč.

On je istakao da su dosadašnje poruke, kada su u pitanju pozicije u sektoru bezbednosti, bile izjave pojedinaca, koje nisu obavezujuće ni za mandatara, ni za tri članice koje treba da krenu u konkretizaciju dogovora za sastav Vlade. Rekao je i da dosad „niko nije iskazao svoje želje“ kada su u pitanju ključne pozicije u sektoru bezbednosti.

Krivokapić je dodao da je napravljen dinamičan plan kada je u pitanju formiranje Vlade, sa kojim su svi upoznati i da će svaka tri dana imati neku novinu koja bi trebalo da donese rezultate.

On je rekao da do sada nemaju nijedan konkretizovan predlog, ali da će imati najverovatnije u utorak ujutro.

„Napravićemo analizu, usaglašavanje…“, dodao je Krivokapić.

On je istakao da će tri koalicije voditi sedam krugova pregovora, i da će u drugom krugu biti precizno definisani principi i kriterijumi.

„Ja nisam bunar želja“, rekao je Krivokapić, istakavši da predloženi kandidati moraju prevashodno biti odraz dogovora i da budu kompetentni i dokazani u svom polju.

Na pitanje da li je neophodna promena Zakona o slobodi veroispovesti u celini, Krivokapić je rekao da je njegov lični stav da u donošenju zakona nije bilo dobre namere i da zato u celosti nije dobar.

„Ali, to ne znači da se ne može popraviti na način kako je predlagala URA i možda neko iz saveta za pravna pitanja Mitropolije. Dopustimo struci da se nađe najbolje rešenje“, rekao je on.

Krivokapić je poručio da Crna Gora treba da ostane građanska država.

Povodom nedavnog poziva građanima da se mole za zdravlje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji je oboleo od Kovida-19, Krivokapić je rekao: „Nisam znao kako jednom crkvenom velikodostojniku iskažem bilo šta u korist njegovog zdravlja nego da molitvom pomognem“.

Podsetio je na slučaj kada je pravoslavni sveštenik pozvan u američki Kongres da očita molitvu svima u Kongresu.

„Da li je to problem? Ja mislim da nije, nego je problem naša vizura kojom želimo da sve izokrenemo“, upitao je.

Krivokapić je rekao da su posvećeni problematici aktuelne epidemije koronavirusa i da će odgovornost na tom polju ubuduće biti na Vladi, a ne na Nacionalnom koordinacionom telu koje, kako je rekao, trenutno radi nezakonito, jer „takva institucija ne postoji“.

Krivokapić je rekao da je Đukanović iskazao spremnost da sarađuje na svim pitanjima koja mogu biti problematična za novu Vladu.

Na pitanje da li veruje da Đukanović neće praviti opstrukcije, Krivokapić je rekao da veruje „da kad neko nešto kaže, da će održati reč“.

Krivokapić je dodao, govoreći o razgovoru sa evropskim komesarom Oliverom Varheljijem, da se niko sa inostranih adresa ne meša u sastavljanje Vlade, ali da postoje preporuke da se zadrži dobar kurs.

„To znači da ta vlada bude dovoljno kompetentna da može da se nosi sa velikim izazovima opisanim u Izveštaju Evropske komisije“, dodao je on.