Đukanović u Nemačkoj: Crnu Goru očekuje period kohabitacije i mnogo izazova

Region 07. okt 202020:32 > 20:40
Podeli:
Izvor: TANJUG / SLUZBA ZA INFORMISANJE PREDSEDNIKA CRNE GORE

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da politički život u toj zemlji očekuje kohabitacija s puno izazova.

Đukanović se tokom posete Nemačkoj sastao s predsednikom Bundestaga Volfgangom Šojbleom i ministrom spoljnih poslova Nemačke Hajkom Masom.

Kako se navodi iz Kabineta crnogorskog predsjednika, Đukanović je kazao da rezultat parlamentarnih izbora u Crnoj Gori potvrđuje napredak u demokratskoj kulturi i kapacitetima za demokratsku tranziciju vlasti.

„Crna Gora ulazi u novo poglavlje u političkom životu, iskustvo kohabitacije, sa puno izazova na koje će, verujemo, odgovoriti na najbolji način. Sa pozicije predsednika, nova većina će imati apsolutnu podršku za sve ono što bude u cilju usvajanja evropskih vrednosti. A tome će doprinositi i državotvorno delovanje nove proevropske opozicije“, kazao je Đukanović.

Kako se navodi, Šojble je kazao da Nemačka od nove crnogorske vlade očekuje da dosledno sledi evropsku i evroatlantsku perspektivu.

On je napomenuo da u tom procesu predsednik države ima posebnu odgovornost. Tokom razgovora je, kako se ističe u saopštenju, ocenjeno da integracija u Evropsku uniju ostaje strateški prioritet i preduslov je stabilnosti i prosperiteta regiona.

Ukazano je na važnost saradnje u oblasti pravosuđa i ekspertsku podršku Nemačke u oblasti vladavine prava.