Dodik: Izetbegović i CIK sprovode izborni inženjering pred lokalne izbore u BiH

Region 07. okt. 202018:27 > 18:30
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Saveza nezavisnih demokrata Milorad Dodik izjavio je za Srnu da je odluka Centralne izborne komisije BiH da poništi overu za učešće na izborima Ujedinjene Srpske "skandalozan pokušaj da se u Republici Srpskoj sprovede izborni inženjering, po nalogu Bakira Izetbegovića, Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, koji kontrolišu CIK".

„Od formiranja novog nelegitimnog saziva CIK, to telo se ponaša kao subjekat izbornog procesa, a ne kao neutralna institucija zadužena za sprovođenje izbora. CIK je već kršila Ustav menjajući rok održavanja izbora, a sada pokušava da promeni učesnike izbora, ostalo je samo da na kraju preinači i volju naroda na izborima, što bi bio kompletan izborni cirkus, na šta SNSD neće pristati“, poručio je Dodik.

Ukoliko Ujedinjena Srpska bude onemogućena da pod uslovima koji važe za sve političke subjekte u BiH izađe na izbore, Dodik je najavio da će SNSD pozvati sve koalicione partnere da preispitaju učešće na lokalnim izborima, jer je telo zaduženo za fer sprovođenje izbornog procesa ozbiljno ugrozilo demokratičnost tog procesa u BiH i dovelo u pitanje poverenje građana Republike Srpske u izbore.

CIK BiH je poništila overu za učešće na izborima Ujedinjene Srpske i predsednika te stranke Nenada Stevandića kaznila sa 10.000 KM zbog objave spota te političke partije, a što je prema tumačenju CIK kršenje Izbornog zakona BiH.