Ivica Todorić oslobođen optužbe u slučaju "mali Agrokor"

Region 07. okt. 202007:24 > 14:25
Podeli:
Izvor: Marko Lukunic/PIXSELL

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić u sredu je na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen optužbi da je svoj nekadašnji koncern s troje saradnika oštetio za 1,25 miliona evra.

Uz Todorića su u ovom slučaju oslobođeni nekadašnji Agrokorovi menadžeri Ante Huljev i Piruška Canjuga te četvrtooptužena Nicole De Rossi. Presuda je nepravosnažna.

POVEZANE VESTI

Todorić, koji tokom postupka nije želeo da sarađuje sa sudom, došao je na izricanje presude. Svi optuženi odbacivali su sve što im se stavljalo na teret.

Tužilaštvo je tvrdilo da su Todorić, kao predsednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor finansija u koncernu 2013. zloupotrebili položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 miliona evra u korist švajcarske kompanije za savetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švajcarska kompanija time se, prema optužnici, materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna evra. De Rossi, kao odgovornu osobu švajcarske kompanije, tužilaštvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švajcarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavljalo se na teret da je učestvovala tako što je podsticala prvookrivljenog i četvrtookrivljene. U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švajcarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Ivica Todorić nakon presude je rekao kako su osobe koje su otele privatnu imovinu Agrokoru, da su ih one optužile da bi sakrile kriminal.

Optužnicu je nazvao monstruoznom i lažnom. Kaže da ju je izradila Borg gupa.

Tužilaštvo je bilo, smatra, pod pritiskom, a najavio je da neće braniti ni u glavnom slučaju za aferu Agrokor kao što ni sada nije izneo odbranu.

Ivica Todorić je još od novembra 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna, a državno tužilaštvo je u tom, glavnom delu slučaja Agrokor, optužnicu podiglo 15. septmbra.