Protest građana protiv izgradnje MHE na Bjelavi

Region 01. okt 202012:05 > 12:29
Izvor: Anadolija/V.Bešić

Mirnim okupljanjem s transparentima ispred zgrade muzeja, u kojem je trebalo da zaseda Skupština opštine Foča, članovi Udruženja građana "Bjelava" izrazili su nezadovoljstvo zbog početka pripremnih radova za izgradnju male hidroelektrane na reci Bjelava kod Foče.

Kako prenosi agencija Anadolija, njima su se pridružili i predstavnici srodnih udruženja i ekoloških organizacija iz drugih gradova, a aktivisti udruženja izveli su performans u centru Foče kojim su pokazali kako reke završavaju u cevima.

Zbog nedostatka kvoruma, sednica Skupštine opštine nije održana.

Kako je novinarima rekao predsednik Izet Spahić, pojedini odbornici opravdali su izostanak službenim putovanjima i drugim obavezama, a neki su u izolaciji zbog koronavirusa, pa je sednica odložena.

„U svom mandatu nisam imao ovakav slučaj. Jeste čudno. Pogotovo zameram onima koji nisu opravdali svoje odsustvo. Postoji interes građana za ovu temu, ova tema je neizbežna i skupština će raspravljati o njoj“, rekao je Spahić.

Podršku članovima Udruženja „Bjelava“ pružili su i predstavnici Udruženja povratnika u Foču, koji imaju loša iskustva s izgradnjom malih hidroelektrana u povratničkom mestu Jeleč.

„Danas smo tu iz Fondacije ACT da pružimo podršku aktivistima na terenu koji brane reke Bjelave. Želimo da kažemo da globalna kampanja koja je pokrenuta od strane svetskih ekoloških organizacija podržava ekipu koja se bori za zaštitu prirodnih resursa, u ovom slučaju reka Bjelava. Pozivamo ljude širom BiH da se udruže i da zaštite javno dobro, da ne dozvole da se dešava daljna privatizacija onog što pripada svima nama, a nikako pojedincu“, naglašava Lejla Kusturica, direktorkaFondacije Atelje za društvene promjene – ACT iz Sarajeva.

Radove uz vodotoke Bjelave, kao i Velike i Male, pre nekoliko meseci počelo je preduzeće Srbinjeputevi iz Foče, a tokom izgradnje pristupnog puta uništen je pojas šume, ali i delovi privatne imovine.

Anadolija/V.Bešić

Zbog protesta građana opštinski načelnik doneo je rešenje kojim se radovi obustavljaju do probavljanja potrebnih dozvola.

„Zaista, mi smo spremili jednu dostojanstvenu i finu prezentaciju svih dešavanja na reci Bjelavi, ali i na svim rekama za koje postoje koncesije za izgradnju tih mini hidroelektrana, koje nisu mini hidroelektrane nego su veliki monstrumi koji ruše i uništavaju našu prirodu. Konkretno, naše reke su isušena korita. To smo videli na Miljevini gde postoje već četiri izgrađene mini hidroeletrane i to je bio jasan znak da upalimo alarm da ne želimo više nijednu, jer one ne donose nikakvu korist kako lokalnom stavništvu, tako ni opštini Foča“, naveo je Jovan Drakul iz UG „Bjelava“ Foča.

Aktivisti i udruženja, kao i veći broj građana Foče očekuju da lokalna skupština izglasa odluku kojom bi se stavio moratorijum na izgradnju hidroelektrana na području te opštine.