Gruevski osuđen na godinu i po zatvora zbog nasilja nad političkim protivnicima

Region 29. sep 202014:07 > 14:08
Podeli:
Izvor: AFP/Robert Atanasovski

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski osuđen je danas u Skoplju u odsustvu na godinu i po zatvora zbog nasilja nad političkim protivnicima. Skopski krivični sud je Gruevskog osudio za naručivanje nasilja nad odbornicima tada opozicionog SDSM u gradskoj opštini Centar 2013. godine, kada je bio premijer i lider VMRO DPMNE.

Drugooptuženi u slučaju nazvanom „Šamari u Centru“, tadašnji bliski saradnik Gruevskog i ministar za saobraćaj i veze Mile Jankieski nepravosnažno je uslovno osuđen na godinu zatvora, ako u naredne četiri godine napravi drugo krivično delo.

Ovo je prva presuda za Janakieskog, za koga se vodi više sudskih postupaka za krivična dela napravljena u vreme dok je bio ministar u vladi Nikole Gruevskog.

POVEZANE VESTI

U četiri postupka je optužen zajedno sa Gruevskim (TNT, Titanik, Trajektorija i za organizaciju nasilja u parlamentu 27. aprila). Gruevski koji je pravosnažno osuđen na dve godine zatvora u slučaju nezakonite kupovine luksuznog mercedesa, u novembru 2018. godine je pobegao u Mađarsku, gde je brzo dobio politički azil.

Veće krivičnog suda u Skoplju je osudilo na uslovne zatvorske kazne i pet simpatizera VMRO DPMNE, koji su učestvovali u nasilju nad odbornicima SDSM na sednici skupštine opštine Centar da bi po nalogu Gruevskog sprečili promenu urbanističkog plana za centralni deo Skoplja.

Slučaj „Šamari u Centru“ je prvi sudski postupak koji je pokrenulo Specijalno tiužilaštvo za prisluškivane razgovore, koje je krajem prošle godine ugašeno.