Plenković se sastao sa Izetbegovićem i Čovićem

Region 28. sep. 202021:33 > 21:36
Podeli:
Izvor: Anadolija/Stipe Majic

Premijer Hrvatske Andrej Plenković razgovarao je u Zagrebu s predsednicima Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem.

„Time je nastavljen redovni dijalog predsednika hrvatske Vlade s političkim predstavnicima tri konstitutivna naroda u BiH o političkim i privredim odnosima Hrvatske i BiH“, saopštila je pres služba hrvatske vlade.

PROČITAJTE JOŠ:

Na sastanku je, dodaje se, naglašena čvrsta podrška Hrvatske Bosni i Hercegovini na njenom evropskom putu.

„Za Hrvatsku, kao susednu i prijateljsku državu, boljitak, stabilnosti i sigurnost BiH od najvećeg su značaja. Predednik Vlade posebno je naglasio važnost ostvarivanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH“, navodi se u saopštenju.

Plenković je ponovio da je Hrvatska spremna da pomogne BiH u reformama i ispunjavanju kriterijuma potrebnih za sticanje statusa države kandidatkinje za pristupanje EU.

Pozdravljeno je, kako se dodaje, potpisivanje sporazuma o izmenama Izbornog zakona i održavanju izbora u Gradu Mostaru, čime je „otvoren prostor za dalju normalizaciju i kvalitativno unapređenje bošnjačko-hrvatskih odnosa“.

Takođe se navodi da se razgovaralo o situaciji u susedstvu, ekonomskoj saradnji, investicijama, kao i zajedničkim prekograničnim projektima, s obzirom da je BiH šesti trgovinski partner Hrvatskoj.