Formirana nova skupštinska većina u Crnoj Gori, prvi put bez DPS-a

Region 23. sep. 202018:57 > 19:37
Podeli:
Izvor: Savo Prelević/ AFP

Istorijski trenutak za Crnu Goru. Prvi put u parlamentu većina je bez Demokratske partije socijalista.

Za novog predsednika crnogorskog parlamenta, lidera koalicije „Mir je naša nacija“ i predsednika Demokratske Crne Gore Aleksu Bečića glasalo je 45 poslanika.

„Neopisiva je čast i privilegija biti izabran za predsednika najvišeg zakonodavnog i predstavničkog doma, a istovremeno biti i prvi izabrani javni funkcioner nakon prve demokratske smene vlasti u crnogorskoj istoriji. Oni koji me nisu glasali da znaju da ću se za njih još više boriti, da su im moja vrata širom otvorena. Neću ih napadati, kritikovati ili proglašavati protivnicima države. Hoću da opozicija ima bolji status nego što smo ga mi imali“, poručio je Aleksa Bečić nakon izbora.

Mediji su i jutros dovodili u pitanje črvstinu dogovora, No, dileme su trajale do početka sednice.

POVEZANE VESTI

„Niti će se želje hiljada građana koji su glasali promene i budućnost Crne Gore naći kao gubitnici“, rekao je jedan od lidera Demokratskog Fronta Milan Knežević.

„Ukoliko se zadovolje poslovničke forme možemo slobodno da pristupimo izboru predsednkika skupštine“, naveo je Dritan Abazović, lider koalicije „Crno na belo“.

„Što se tiče Demokratske Crne Dore, u potpunosti od starta kooperativni, kooperativni maksimalno i u ovom trenutku“, dodao je Bećić, novi predsednik Skupštine.

Poslanici DPS bili su uzdržani.

„Verujem da ćemo imati interesantnu komunikaciju, punu razlika, ponekad i tenzija ali ipak punih kapaciteta da se sasluša i druga strana i da se zajedno ide dalje ka onome što su nacionalni interesi CG, a to je dalji razvoj evropskog puta, dalje snaženje vladavine prava, dalje snaženje građanske države i dalji ekonomski razvoj“, istakao je Miloš Nikolić, poslanik DPS-a.

Odmah je bilo i reči o vladi.

Potvrđen je dogovor da mandatar Bude Zdravko Krivokapić. Potvrđena je i podrška takozvanih srpskih stranaka.

„Vladu neće sastavljati oni koji su i pre današnjeg saziva od Srba pokušali da naprave neki remetilački faktor, koji ne treba da se nađe u vladi, jer je zbog toga što su Srbi dominantno glasali koaliciju za Budućnost Crne Gore, ugrožena njena nezavisnot i teritorijalni integritet. Tako da niko ne brine da će Srbi, narodski rečeno, đavolisati Crnu Goru“, poručio je Milan Knežević.

Iako je poznato da će mandatar biti Zdravko Krivokapić, neizvesno je da li će i dalje biti trzavica u vezi sa pojedinim kadrovskim rešenjima.

„Lideri DF-a koji su pod hipotekom određenih sudskih procesa i onoga što su određene sumnje za saradnju sa onima koji nisu deo naših spoljnopolitičkih prioriteta ne mogu da budu i oni koji će rukovoditi bezbednosnim sektorom i oni koji će voditi međunarodne odnose uključujući i EU integracije“, smatra Daliborka Uljarević, iz Centra za građansko obrazovanje.

„Sada će se naravno pregovori voditi oko drugih resora, ali ono što je u CG sad najznačajnije da se polarizacija društva, koja je tako velika i tako žestoka u Crnoj Gori poslednjih nekoliko godina, a posebno od donošenja zakona o slobodi veroispovesti, da se ta polarizacija polako smanji“, kazala je Milka Tadić Mijović, predsednica Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore.

Predsednik Crne Gore ima rok 30 dana od konstituisanja novog saziva parlamenta da predloži mandatara za sastav nove vlade.