OHR o aferi "Višković": Otkrivanje identiteta zaštićenog svedoka krivično delo

Region 22. sep. 202018:39 > 18:45
Podeli:
Izvor: N1

Kancelarija visokog predstavnika u BiH (OHR) upozorila je da je krivično delo po Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine otkrivanje identiteta ili informacija koje mogu dovesti do otkrivanja identiteta zaštićenog svedoka.

POVEZANE VESTI

Na Tužilaštvu BiH je da preduzme neophodne korake u skladu sa zakonom“, kazali su iz OHR-a za N1.

Pojedini mediji u Bosni i Hercegovini otkrili su identitet zaštićenog svedoka koji je dao iskaz Sudu BiH da mu je aktuelni premijer Republike Srpske Radovan Višković nudio novac za premeštanje masovnih grobnica.

Memorijalni centar Srebrenica je ranije pozvao Tužilaštvo BiH da pokrene istragu o krivičnoj odgovornosti Viškovića vodeći se navodima zaštićenog svedoka M-16 koji je na Sudu BiH 2017. godine na suđenju u predmetu „Josipović i drugi“ naveo da mu je „Radovan Višković nudio novac da premešta masovne grobnice“.

Pošto su u medijima izneti detalji o identitetu, kao i sam identitet zaštićenog svedoka u predmetu Posebnog odeljenja za ratne zločine, Tužilaštvo je informisalo nadležne institucije i službe koje rade na pružanju zaštite i sigurnosti svedoka, potvrđeno je danas za N1 u Tužilaštvu BiH.