Mladen Markač počasni građanin Zagreba

Region 31. maj 201516:42 > 16:53
Izvor: CROPIX/Damjan Tadić

Penzionisani hrvatski general Mladen Markač proglašen je počasnim građaninom Zagreba na svečanoj sednici Gradske skupštine kojom je obeležen Dan grada Zagreba.

Sednici su prisustvovali brojni predstavnici političkog, privrednog, kulturnog, sportskog i verskog života grada, a okupljenima su se obratili hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i predsednik Gradske skupštine Darinko Kosor.

Markač, koga je Haški tribunal oslobodio optužbi za ratne zločine tokom akcije „Oluja“ 1995, zahvalio je na povelji i rekao da priznanje prima „u ime svih branitelja“ grada Zagreba i Hrvatske.  Penzionisani hrvatski general je rekao da se ratni veterani ne smeju zaboraviti, jer bi se time zaboravila „istorija zemlje u kojoj smo ostvarili samostalnu i slobodnu Hrvatsku“. 

Grabar-Kitarović je u svom govoru istakla privrednu važnost Zagreba koji ostvaruje trećinu BDP-a države i više od trećine izvoza, i izrazila uverenje da će Zagreb i dalje ostvarivati svoje razvojne programe.

Gradonačelnik Zagreba Bandić je rekao da se neće dozvoliti sistemska marginalizacija Zagreba zahvatima u srazmerno skroman budžet, pogotovo u odnosu na državni. 

„Kako verujem da je to zbog naše iskrene koncentrisanosti na Zagreb, ali i zbog naše skromne zastupljenosti i uticaja na državnom nivou, na skorim parlamentarnim izborima nameravamo to da ispravimo“, poručio je Bandić.