Kanton sa najviše slučajeva dece obolele od raka i malignih bolesti

Region 15. sep. 202016:41 > 19:13
Podeli:
Izvor: N1

Tuzlanski kanton svake godine beleži najviše novootkrivenih slučajeva dece obolele od raka i drugih malignih bolesti. Zbog aktuelne pandemije korona virusa, deca i porodice su u još kompleksnijem položaju i problemima.

Udruženje porodica i prijatelja dece obolele i izlečene od leukemije i drugih malignih bolesti „PIPOL“ Tuzla najavilo je realizaciju projekta „COWIN- 20GETHER – Pobedimo posledice pandemije COVID-19 zajedno“ kroz koji pokušava da pomogne oboleloj djeci i njihovim porodicama, a sve uz podršku EU, UNDP-a i Grada Tuzle.

Deca koja se bore sa opakom bolešću, navikla su na maske i na oprez, priča za N1 Sarejevo Amra Mujkanović čija je sestra lečena od raka.

„Izazovi su veliki s obzirom na to da je njeno imunološko stanje narušeno. Mora se čuvati prvenstveno od ovih nekih malih zaraza, a pogotovo od trenutne pandemije“, kaže Mujkanović.

Po podacima Udruženja „PIPOL“, do sada nijedno dete koje je obolelo ili lečeno od raka u ovom kantonu nije zaraženo koronavirusom.

„Prolazeći kroz jako težak period socijalne izolacije, čuvali su sebe i svoj oslabljeni imunitet kako bi pobedili rak. Danas oni imaju najveće predznanje u borbi protiv ovog globalnog neprijatelja“, ističe Amra Saračević, Udruženje „PIPOL“ Tuzla.

Osim raka, deca i njihove porodice bore se i sa ekonomskim problemima. Projekat „Pobedimo posledice COVIDA-19 zajedno“ će im omogućiti psihosocijalnu pomoć, školski pribor, a onima u bolnici, pidžame i higijenske pakete.

Nakon toga će uslediti podela porodičnih higijenskih paketa za svoju obolelu i lečenu decu od raka, kao i za članove njihove porodica. Imaćemo i zanimljivu aktivnost, a to je da ćemo svim našim porodicama podeliti repromaterijal za kućni uzgoj gljiva kako bi doprineli stvaranju nekih novih ekonomskih vrednosti“, priča Saračević.

„Pratimo ovo udruženje neprekidno. Pratimo našom politikom trošenja budžetskih sredstava i važna nam sinergija sa UNDP-om, moćnom organizacijom Ujedinjenih nacija. Imamo niz projekata pa i ovakvih kojih se tiču brige o ranjivim kategorijama“, dodaje Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Mala pomoć dobrodošla je porodicama, a posebno im je bitna empatija i podrška okoline tokom lečenja koje izmjeni kompletan život i djeteta i njegovih najbližih.

„Vremenom vi morate prihvatiti to stanje kakvo jeste. Jednostavno, prihvatite i živite s tim“, navodi Mujkanović.

U TK svake godine između 12 i 16 dece oboli od neke vrste karcinoma. Trenutno je sedmoro njih na bolničkom lečenju koje traje od šest meseci do godinu dana. Oporavak traje oko pet godina. Uspešno se izleči oko 75% dece.