Komersant: Nedoumice oko sporazuma crnogorske opozicije

Region 14. sep. 202010:06 > 10:12
Podeli:
izbori crna gora
Izvor: N1

Sporazum, koji su potpisali lideri crnogorske opozicije nakon pobede na parlamentarnim izborima, revoltirao je njene birače, dok eksperti govore o "taktičkom manevru" na putu do konačnog cilja - pripajanju Crne Gore "srpskom svetu", piše moskovski Komersant.

POVEZANE VESTI

List podseća da su se lideri obavezali da neće menjati crnogorske državne simbole, a da članstvo u NATO i put ka EU ostaju i dalje aktuelni.

Komersant navodi da su tokom predizborne kampanje Demokratski front i Demokrate bile protiv članstva u NATO i priznavanja Kosova, ali da se posle pobede na izborima „njihova retorika promenila iz korena“.

Mnogi crnogorski i regionalni eksperti su sporazum „trojke“ prihvatili sa skepsom, piše list i citira crnogorskog politikologa Ljubomira Filipovića da taj dokument ima za cilj da smiri crnogorsku i svetsku javnost, te da je zbog toga „teško govoriti o njegovoj iskrenosti“.

Izjava lidera opozicije u CG, koja je pobedila na parlamentarnim izborima, najverovatnije služi samo kao fasada kako bi se prikrio osnovni cilj – pripajanje Crne Gore „srpskom svetu“, trouglu Banja Luka-Podgorica-Beograd, rekao je komentator Dnevnih novina Goran Popović moskovskom listu.

Komersant piše da slično mišljenje ima i analitičar Milivoj Bešlin, koji smatra da nema sumnje da je glavni cilj opozicije da se Crna Gora promeni tako da se sve odluke donose u Beogradu.

Dnevnik dodaje i da mnogi eksperti ukazuju da opozicija ne može da promeni državne simbole, jer za to nema dovoljno glasova u Skupštini, kao i da ne može da povuče članstvo u NATO, jer to može da učini tek posle 20 godina, odnosno, ne ranije od 2037. godine.

Komersant navodi i da je zanimljivo to što je dokument sastavljen ne samo na crnogorskom, već i na nemačkom i engleskom jeziku, a da su pojedini lideri Demokratskog fronta za njega saznali iz medija. To je, kako piše, izazvalo pitanje – ko realno stoji iza teksta, lideri opozicije ili vodeće zapadne ambasade.