Situacija u Crnoj Gori "ide ka dramatičnoj", rekordnih 219 novozaraženih

Region 09. sep. 202019:06 > 19:08
Podeli:
Izvor: N1

U Crnoj Gori evidentirano je rekordnih 219 osoba novozaraženih koronavirusom, dok su dve osobe umrle.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, pozvao je političare, verske vođe, istaknute kulturne, prosvetne, sportske i druge ličnosti da utiču na građane da poštuju mere jer je epidemiološka situacija u Crnoj Gori „veoma ozbiljna i ide ka dramatičnoj“.

On je u izjavi za PR Centar kazao da poslednjih dana rezultati, odnosno analize u Institutu za javno zdravlje, govore da je skoro čak 30 odsto testiranih pozitivno na koronavirus.

„To nije neočekivano i građani dobro znaju kakva je situacija bila u zadnjih dvadesetak dana, koliko su se poštovala pravila. Sada se sve to pokazuje“, rekao je Mugoša.

On se, kako je kazao, nada da su prošli razlozi zbog kojih su se građani okupljali i nisu poštovali pravila.

„Sada molim, ne više građane – jer njih smo do sada stalno molili, sada molimo sve one koji mogu da utiču na građane: političare, religijske vođe, istaknute kulturne, prosvetne, sportske i druge ličnosti, da pomognu i svojim apelima učine da što više stanovnika Crne Gore zaista primenjuje sve mjere koje se mesecima spominju, a koje mogu da učine da situacija postane bolja, odnosno da ne izgubimo kontrolu nad epidemijom, gde ćemo imati veliki broj obolelih i umrlih“, poručio je Mugoša.

Istakao je da je da se mora delovati i da stahuje da će doći do novog „zaključavanja“ posebno gradova u kojima su indikatori transmisije virusa u lokalnoj sredini izuzetno visoki.

„To znači da ćemo morati da se vratimo unazad, ne jedan, nego sedam koraka, u mart i april. Ovo je prilika da se svi fokusiraju na trenutno najveći problem u Crnoj Gori, posebno imajući u vidu da nam predstoji otvoranje škola, a u isto vreme počinju respiratorne infekcije, te će se problem samo umnožiti“, upozorio je on.

„Molim i medije da daju dovoljno prostora i da se fokusiraju na mere koje su upućene stanovništvu, a koje, kada se primenjuju, daju vrlo dobre rezultate“, objasnio je Mugoša.

Istakao je da bi strikno poštovanje mera tokom 15 do 20 dana moglo da dovede do toga da se u Crnoj Gori uspostavi „potpuna kontrola nad epidemijom“, da bude svega nekoliko slučajeva, rekao je Mugoša.

Ponovio je da građani moraju nositi maske, držati fizičku i socijalnu distancu, voditi računa o higijeni ruku i prostora, i da svi koji su zaduženi da omoguće da se poštuju mere, to i rade.

Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom-19 od sredine juna je 105, a od početka godine 114. Ukupan broj aktivnih slučajeva kovida-19 u Crnoj Gori je danas 1.630. Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim korona virusom je 6.094.