Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula postupak protiv DPS zbog donacija

Region 09. sep. 202009:59 > 10:02
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Risto Božović

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) pokrenula je prekršajni postupak protiv Demokratske partije socijalista (DPS) jer je utvrđeno da dva njena donatora Milić Novović, koji je uključen u biznis sa malim hidorelektranama i Miodrag Janjušević, nemaju biračko pravo u Crnoj Gori, javljaju podgoričke "Vijesti".

Iz ASK-a su „Vijestima“  kazali da su kontrolisali 708 donatora DPS-a i da su utvrdili da Miodrag Janjušević, koji je bio davalac priloga DPS-u u iznosu od 600 evra i Milić Novović, koji je dao prilog od maksimalno dozvoljenih 5.000 evra, nemaju biračko pravo.

Prema nezvaničnim informacijama „Vijesti2, donacije je vratila računovodstvena služba DPS-a, nakon što Janjuševića i Novovića nije pronašla u biračkom spisku. Iz ASK-a su objasnili da nemaju zakonsko utemeljenje da odrede povlačenje određene donacije partijama. „Agencija ima zakonsku mogućnost da, kao što je konkretno urađeno, pokrene prekršajni postupak protiv političkog subjekta i odgovornog lica u političkom subjektu“, naveli su iz ASK-a, odgovarajući na pitanje „Vijesti“ da li su donacije partiji aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića vraćene po nalogu Agencije.

Dodaju da je Zakonom o finansiranju političih subjekata i izbornih kampanja propisana zabrana političkim subjektima primanja materijalne finansijske pomoći od fizičkih lica i preduzetnika koji nemaju biračko pravo u Crnoj Gori.

Novović je izvršni direktor privatne kompanije „Dekar Energy“ koja je ranije od Vlade dobila koncesije za proizvodnju struje iz mini hidroelektrana, a pored njega donatori DPS-a su i firma Igora Mašovića, te Tamara Kokić koja je takođe u istom biznisu.

Mašović je većinski vlasnik „Hidroenergije Andrijevica“ i brat predsjednika Opštine Andrijevica Srđana Mašovića, koji je najavio povlačenje iz politike, kako je rekao iz ličnih razloga, nakon što je DPS na lokalnim izborima izgubila vlast u toj opštini. Zakon o finansiranju političkih subjekata propisuje da kompanije i fizička lica koja s državom imaju neki ugovorni odnos, ili vrše posao od javnog interesa, ne mogu davati priloge političkim partijama, navode „Vijesti“.

Mašović je DPS-u za ove izbore donirao 5.000 evra. Tamara Kokić, koja je DPS pomogla s 3.000 evra, izvršni je direktor dve firme koje je osnovao konzorcijum, u kome udeo ima Igor Mašović, a do avgusta 2018. godine je radila kao direktor njegove kompanije „Igma Grand“.

Iz MANS-a su ranije kazali da se nastavlja praksa razrađene šeme ubacivanja gotovog novca u fond kampanje DPS-a, a ne dobrovoljnih donacija. „U ovom slučaju, Mašović i lica i kompanije koje su povezane s njim, imaju jako veliki interes da upravo ova garnitura koja im je omogućila da u mandatu ove Vlade dobiju milione po osnovu subvencija za struju, obezbedi da te poslove mogu imati i u narednom mandatu Vlade. To se u zapadnom svetu zove kupovina uticaja i to je naš Zakon prepoznao i izričito zabranio i zbog toga je ova donacija koju su Mašović i povezane kompanije dali DPS-u apsolutno nezakonita, jer na taj način oni utiču, odnosno finansiraju partiju, koja bi sutra trebalo da im obezbedi nastavak svih ugovora”, rekli su ranije iz MANS-a.