Ivanji: Istorijska pobeda, ali i velike razlike unutar opozicije u Crnoj Gori

Region 31. avg. 202009:17 > 09:31
Podeli:
Izvor: N1

Izbori u Crnoj Gori pokazali su da je ta zemlja i dalje duboko podeljena, jer je očigledno da će pobeda opozicije biti veoma tesna, ocenio je za N1 novinar nedeljnika Vreme Andrej Ivanji. Iako pobedu opozicije vidi kao istorijsku, istkao je da je veliko pitanje šta će se dalje dešavati s obzirom na tesnu razliku u odnosu na DPS i ideološke razlike između tri opozicione koalicije.

Ivanji je u Novom danu TV N1 kazao da je, prema preliminarnim rezultatima izbora u Crnoj Gori, očigledno došao kraj vlasti jednog čoveka koji vlada tridesetak godina. No, primetio je Ivanji, vidiljivo je da dok jedan deo opozicije „slavi pobedu Svetog Vasilija Ostroškog“, drugi deo slavi pobedu nad „mafijaškom državom“.

POVEZANE VESTI

 „Te tri kolone (opozicione) treba da se dogovore kako i na kojim osnovama formirati vladu. Za ovaj, recimo, srpski blok već su bili najave Zdravka Krivokapića da će biti pozvane i stranke manjina, i da svi treba da spuste tenzije, ali da će se viditi da oni koji su skrivili određana dela treba da odgovaraju. Jezičak predstavlja koalicija ‘Crno na bijelo’ Dritana Abazovića, koja je potpuno građanska opcija. Abazović je insistirao na ekspertskoj vladi, koja će biti nadpartijska, ali on je jedini koji je o tome govorio, a jedan tehnolog vlasti kakav je Milo Đukanović sigurno neće sedeti skrštenih ruku i to mirno posmatrati“, ocenio je Ivanji.

Upitan postoji li mogućnost da neka od opozicionih koalicija na kraju ipak da podršku Đukanovićevom DPS-u za formiranje nove vlade, Ivanji je rekao da je veoma teško očekivati da će neko tek tako pogaziti obećanje da će se opozicija udružizi kako bi srušila jedan autokratski sistem.

Ipak je istakao da je veliko pitanje kakav će biti odnos nove vlade prema Kosovu, NATO-u ili Rusiji, ocenivši da će upravo kaolicija „Crno na bijelo“ biti brana bitnijem približavanju Rusiji ili promeni odnosa prema Kosovu ili Republici Srpskoj.

Gost Novog dana osvrnuo se i na reakcije zvaničnog Beograda na ishod crnogorskih izbora. Iako je predsednik Aleksandar Vučić rekao da će sačekati zvanične rezultate i onda čestitati onome ko je pobedio, Ivanji je primetio da je TV Pink „likovao zbog istorijske pobede opozicije“, a da je Vučić, upravo u uključenju za tu televiziju sa Bleda, stavio sebe u prvi plan govoreći o tome kako je javno pomogao stvaranju sprskog identiteta u Crnoj Gori, izdvajanjem finansijskih sredstava za izgradnju škola i kulturnih centara.

„Očigledno je da se očekuje neka vrsta bratskijih odnosa sa budućom vladom. U opoziciji ipak dominiraju oni birači koji su bili protvi nezavisnosti Crne Gore“, podsetio je novinar Vremena.

Ivanji je istakao i da CrnuGoru neće biti jednostavno voditi, i da će DPS i u opoziciji biti stranka sa najvećim iskustvom i najvećim brojem svojih ljudi u svim državnim institucijama.

Osvrnuo se i na Zakon o slobodi veroispovesti koji je, prema njegovim rečima, „uneo zlu krv u već napetu situaciju u Crnoj Gori“. Za očekivati je da se taj zakon povuče, rekao je Ivanji i dodao da ukoliko opozicija zaista formira vladu, ima dobru šansu da se tenzije u Crnoj Gori zaista smire.

„Sad može da dođe do mirne primopredaje vlasti i opozicija može da pokaže da može drugačije da se vlada (…) Ako izgura ceo mandat, to može da bude lekovito za Crnu Goru“, zaključio je Ivanji.